Bukan sebab nak kahwin- Uyaina

Pelakon dan pengacara popular, Uyaina Arshad, 29, menepis tanggapan mengusahakan gerai makanan bersama kekasihnya, Raja Syahiran, 28, disebabkan perancangan masa depan dan mahu berkahwin.

Sebaliknya, pelakon drama Lelaki Kiriman Tuhan dan Perempuan Tanpa Dosa itu berkata, niatnya dan Raja Syahiran mahu membantu beberapa rakan bagi menjana pendapatan ketika era pandemik.

Uyaina dan Raja Syahiran kini berniaga gerai makanan, yang beroperasi di Masok Food Court, Kampung Baru sejak penghujung tahun lalu.

“Bukan sebab nak kahwin kami berkongsi perniagaan, tetapi lebih kepada membantu. Secara kebetulan, kami didekati Alif Farhan mewakili pihak pengurusan yang mengusahakan gerai makanan.

“Jujurnya, kami tidak pernah terfikir mahu berniaga, tetapi kami mempunyai rakan dan sepupu yang ingin menjalankan perniagaan bersama dalam tempoh pandemik ini.

Uyaina Arshad menepis tanggapan mengusahakan gerai makanan bersama kekasihnya, Raja Syahiran disebabkan perancangan masa depan dan mahu berkahwin. – Agensi

“Soal perancangan mahu mendirikan rumah tangga memang ada, cuma tarikh belum ditetapkan. Sukar menetapkan tarikh berikutan masih dalam penularan pandemik COVID-19,” katanya kepada media.

Mengulas membolosi pencalonan awal kategori Pengacara TV Popular dan Pelakon TV Wanita Popular, Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) Ke-34, Uyaina berkata, dia bersyukur kali pertama menembusi dua kategori selepas enam tahun bergelar pelakon dan pengacara.

Namun, hos program Wanita Hari Ini di TV3 itu akui, tidak menjangkakan nasibnya sama ada mampu membolosi Top 5 ABPBH 34.

“Nama dicalonkan peringkat awal pun saya anggap sebagai rezeki. Itu juga simbolik kewujudan saya dalam dunia seni.

“Pencalonan ini jadi penamat kepada pertanyaan peminat yang mahu saya bersaing dalam anugerah berprestij anjuran BH ini,” katanya. Uyaina atau nama sebenarnya, Saidatul Naseha Uyaina Arshad berkata, dia menganggap pencalonan itu sebagai pencapaian peribadi yang akan dikenang.

“Selebihnya, soal menang atau kalah, itu terletak pada rezeki.

“Lagipun, saya bersaing dengan calon lain yang hebat,” katanya yang dikenali dengan watak Usu Sakinah dalam drama Perempuan Tanpa Dosa.

Uyaina kini sedang menghitung hari untuk memasuki lokasi penggambaran drama, Kau Cipta Kasih bergandingan dengan Nazim Othman. – Agensi