Bukit Giling diwartakan sebagai perkampungan

TUARAN, 11 JULAI – Usaha mewartakan Kampung Bukit Giling, di sini sebagai perkampungan akan dikemukakan kepada Jabatan Tanah dan Ukur Sabah (JTU) bagi membolehkan penduduk di situ menikmati pelbagai kemudahan yang disediakan kerajaan.

Setiausaha Politik Ketua Menteri Sabah Joanna Sue Henley Rampas berkata Bukit Giling mempunyai lebih 50 rumah yang didiami 600 penduduk etnik Dusun sejak diwujudkan pada 1969. “Bagi memudahkan penduduk Bukit Giling menikmati pelbagai kemudahan disediakan kerajaan seperti Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT), mereka memerlukan geran lokasi kediaman mereka.

“Oleh itu, penyelesaian terbaik terhadap masalah dihadapi penduduk di sini ialah mewartakannya sebagai perkampungan yang sah,” katanya kepada Bernama di sini.

Beliau memberi jaminan akan membawa permohonan penduduk Bukit Giling kepada JTU demi memastikan kebajikan serta masalah mereka terjaga dan dapat diselesaikan. – Bernama

Suasana tenang Kampung Bukit Giling yang berada di kawasan berbukit sejak kewujudannya hampir lima dekad dengan memiliki kemudahan jalan raya konkrit. – Bernama