Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Bumi catat suhu terpanas

  PARIS, 8 FEB – Bumi telah mengalami suhu 1.5C lebih panas daripada era pra-industri dalam tempoh 12 bulan buat kali pertama dalam rekod, kata pemantau iklim Eropah hari ini, dalam apa yang saintis sebut sebagai ‘amaran kepada manusia’.

  Ribut, kemarau dan kebakaran telah melanda planet ini akibat perubahan iklim, ditambah dengan fenomena El Nino yang berlaku secara semula jadi, menyebabkan pemanasan rekod pada 2023, menjadikannya tahun yang paling panas dalam 100,000 tahun.

  Keadaan itu berterusan ke tahun 2024, kata perkhidmatan Perkhidmatan Perubahan Iklim (C3S) Copernicus, mengesahkan bahawa Februari 2023 hingga Januari 2024 menyaksikan pemanasan 1.52 darjah Celsius melebihi penanda aras abad ke-19.

  Itu adalah gambaran awal ambang pemanasan 1.5C yang penting dalam perjanjian iklim Paris, tetapi ia tidak menandakan pelanggaran had yang kekal, yang diukur selama beberapa dekad, kata saintis.

  “Kita telah mencecah 1.5C dan kita melihat kos, kos sosial dan kos ekonomi,” kata Johan Rockstrom, dari Institut Penyelidikan Kesan Iklim Potsdam.

  “1.5 adalah angka yang sangat besar dan ia memberi kesan yang sangat buruk kepada kita dalam bentuk gelombang haba, kemarau, banjir, ribut kuat, kekurangan air di seluruh dunia. Itulah pengajaran yang harus kita ambil dari tahun 2023.”

  Beberapa bulan kebelakangan ini telah menyaksikan serangan ekstrem di seluruh dunia, termasuk kemarau yang dahsyat di lembah Amazon, suhu musim sejuk yang ekstrem di bahagian selatan Eropah, kebakaran hutan yang membawa maut di Amerika Selatan dan hujan rekod di California.

  “Ia jelas merupakan amaran kepada umat manusia bahawa kita bergerak lebih cepat daripada yang dijangka menuju had 1.5C yang kita tandatangani,” kata Rockstrom kepada AFP, sambil menambah bahawa suhu mungkin akan turun sedikit selepas El Nino berakhir. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...