Bundesliga buka pintu stadium untuk peminat

BERLIN, 16 SEPT – Jumlah penonton yang terhad kini boleh kembali ke stadium apabila saingan Bundesliga bermula hujung minggu ini selepas melalui fasa ujian selama enam minggu.

Ahli politik Jerman membenarkan setiap stadium diisi dengan 20 peratus kapasiti penonton membabitkan 16 kelab Bundesliga dengan syarat kadar jangkitan COVID-19 sepanjang seminggu semakin rendah atau menyamai 35 per 100,000 penduduk di wilayah tempatan.

Ia bermakna sekitar 15,000 penonton boleh menyaksikan penyandang juara Bayern Munich memulakan musim baharu Jumaat ini apabila mereka turun bertemu Schalke 04 di Allianz Arena.

Namun setiap penonton yang hadir perlu memakai penutup mulut dan hidung dengan penjarakan sosial sementara alkohol adalah dilarang dan penonton daripada luar tidak dibenarkan masuk.

“Acara sukan berkembang dengan adanya sokongan daripada peminat dan penonton. Ia turut membabitkan perlawanan Bundesliga dan sukan lain,” kata Ketua Menteri North Rhine-Westphalia, Armin Laschet.

Kebenaran itu sudahpun dilakukan ketika saingan pusingan pertama Piala Jerman minggu lalu.

Sejumlah penonton dibenarkan masuk ke setiap stadium dengan jumlah yang berbeza mengikut syarat yang ditetapkan oleh pihak berkuasa bagi setiap wilayah. – AFP

Ahli politik Jerman membenarkan setiap stadium diisi dengan 20 peratus kapasiti penonton membabitkan 16 kelab Bundesliga dengan syarat kadar jangkitan COVID-19 sepanjang seminggu semakin rendah atau menyamai 35 per 100,000 penduduk di wilayah tempatan. – AFP