Burkardt buat kejutan, Dortmund gigit jari

BERLIN, 18 JUN – Jaringan pertama buat Jonathan Burkardt yang berusia 19 tahun menyaksikan pasukan kecil Jerman itu, Mainz, berjaya menyelamatkan kedudukan di Bundesliga dengan kemenangan mengejutkan 2-0 ke atas Borussia Dortmund semalam.

Pemain muda Mainz, Burkardt, yang hanya membuat penampilan kedua musim ini, memberi kejutan buat pasukannya ketika menanduk masuk bola dari hantaran lintang Ridle Baku pada minit ke-30 perlawanan.

Jaringan itu menyelamatkan musim mereka di liga untuk Mainz, yang kemudian menggandakan lagi jaringan mereka melalui sepakan penalti oleh Jean-Philippe Mateta untuk memastikan lagi kedudukan mereka selamat dari zon penyingkiran.

Dengan kelayakan Liga Juara-Juara dan Bayern telah dinobatkan sebagai juara Bundesliga, Dortmund yang berada di tempat kedua terpaksa akur dengan kekalahan tersebut dan mereka hampir tidak memberi sebarang ancaman kepada penjaga gawang lawan.

Hanya berbaki dua perlawanan yang masih harus dimainkan, Mainz kini lima mata berada di atas pasukan ketiga tercorot liga, Fortuna Duesseldorf setelah meraih keputusan seri 2-2 menentang RB Leipzig.

Dua jaringan dari Kevin Kampl dan Timo Werner nampak hampir saja menyingkirkan Duesseldorf di Bundesliga, tetapi jaringan lewat Steven Skrzybski dan Andre Hoffmann menyaksikan pasukan Uwe Roesler meraih satu mata buat pasukannya.

Mereka berada di kedudukan ketiga tercorot, hanya satu mata di atas Werder Bremen dalam perlumbaan untuk mengelakkan penyingkiran secara automatik. – AFP

Aksi penyerang Mainz, Jonathan Burkardt (kiri) dan pemain pertahanan Dortmund, Raphael Guerreiro bersaing merebut bola semasa perlawanan Bundesliga antara Borussia Dortmund dan Mainz 05, semalam di Dortmund. – AFP