Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai di Wilayah Autonomi Mongolia Dalam, utara China, menurut pihak berkuasa tempatan.

  Penemuan itu, yang berlaku pada 24 Mei, mengesahkan peningkatan kepelbagaian burung di kawasan tasik tanah lembap, menjadikan jumlah spesies burung di tasik itu kepada 260.

  Tasik Ulan Suhai, juga dikenali sebagai Tasik Wuliangsu, merupakan tasik tanah lembap terbesar di lembangan Sungai Kuning dan memainkan peranan penting dalam pengawalseliaan air, pembersihan air, dan pencegahan banjir.

  Selain itu, ia juga berfungsi sebagai penghalang ekologi semula jadi yang mengawal sumber ribut pasir di bandar Beijing dan Tianjin.

  “Flamingo besar ialah burung ‘pengembara’ di Tasik Ulan Suhai. Kami telah mengarahkan kakitangan untuk meronda kawasan tasik utama dan menghalang aktiviti manusia daripada mengganggu burung-burung itu,” kata Chen Feng, pengarah Taman Negara Tasik Ulan Suhai.

  Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan penambahbaikan kepada persekitaran ekologi, bilangan spesies burung yang mendiami Tasik Ulan Suhai telah meningkat daripada 185 pada 2000 kepada 260 hari ini, di mana 16 daripadanya berada di bawah perlindungan kelas pertama di negara ini. – Xinhua

  Gambar oleh CGTN
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...