Butler, Nunn bantu Heat tewaskan Lakers

LOS ANGELES, 21 FEB – Jimmy Butler dan Kendrick Nunn menjaringkan mata terkumpul 51 mata ketika Miami Heat mengalahkan juara bertahan liga, Los Angeles Lakers 96-94 kelmarin, dalam perlawanan ulangan final NBA musim lalu.

Nunn menamatkan perlawanan dengan 27 mata dan Butler menjaringkan 24 mata dan lapan rebound untuk Heat, mencatatkan enam kemenangan daripada sembilan perlawanan terakhir mereka.

Bam Adebayo menambah 16 mata dan 10 rebound manakala Duncan Robinson menjaringkan 11 mata dengan 10 rebound.

Ini merupakan pertemuan pertama antara kedua-dua pasukan sejak Lakers menewaskan Heat empat perlawanan kepada dua untuk menyamakan rekod kejuaraan ke-17 liga di Orlando, Florida.

Aksi LeBron James semasa dihalang oleh pemain pertahanan Miami Heat, Gabe Vincent dalam perlawanan yang berlangsung, kelmarin. – AP

Lakes sementara itu mengalami kekalahan ketiga dari empat perlawanan terakhir mereka.

Mereka turun bermain tanpa penyerang All-Star Anthony Davis, yang diketepikan bagi perlawanan keempat berturut-turut selepas ,mengalami kecederaan Achilles, dan Dennis Schroder, yang terlepas dua perlawanan berturut-turut disebabkan oleh sekatan COVID-19 NBA.

Lakers mengumpulkan 19 mata melalui pemain berusia 36 tahun, LeBron James, yang melakukan hanya tujuh percubaan semasa perlawanan.

Kyle Kuzma menjaringkan 23 mata, Montrezl Harrell menamatkan perlawanan dengan 18 mata serta 10 rebound, dan Kentavious Caldwell-Pope menjaringkan 11 mata.

Selepas kedua-dua buah pasukan bergelut untuk menjaringkan mata di suku keempat, Butler menyempurnakan lontaran percuma dengan perlawanan berbaki 12 saat.

Miami mendahului 15 mata di separuh masa pertama dan pada separuh masa mendahului 59-52. – AFP