Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Cabar diri, asah kemampuan berbahasa asing

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 27 MEI – Tiga pelajar dari Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) telah berlepas ke Doha, Qatar, baru-baru ini, bagi mengikuti Kejohanan Debat Bahasa Arab Universiti Antarabangsa (IUDC) anjuran Yayasan Qatar.

  Para pelajar yang mengikuti kejohanan selama lima hari bermula 25 Mei hingga 29 Mei itu terdiri daripada dua pelajar dari Fakulti Bahasa Arab (FBA) iaitu Dayang Filzah Afiqah binti Chuchu dan Dayang Nur Nawwarah binti Ewardy Irwan serta seorang pelajar dari Fakulti Pengurusan Pembangunan Islam, Awang Muhammad Kamal Shukri bin Mohamad Kamal.

  Turut hadir bagi mengucapkan selamat belayar serta memberikan sokongan moral ialah Dekan FBA, Dr Hajah Rafidah binti Haji Abdullah dan Timbalan Dekan FBA, Dr Hajah Norhayati binti Haji Abdul Karim.

  Penyertaan dalam pertandingan tersebut memberikan peluang kepada pelajar-pelajar berkenaan untuk menimba ilmu pengetahuan, mempraktikkan kemahiran komunikasi, serta mengembangkan kemampuan berfikir secara kritis dalam masa yang singkat di mana setiap pasukan hanya diberikan masa beberapa minit untuk berbincang tanpa sebarang bantuan daripada jurulatih mahupun akses kepada Internet bagi membina kes dan menyiapkan penghujahan tentang sesuatu usul perdebatan.

  Sepanjang pertandingan, para peserta akan mendebatkan pelbagai tema seperti teknologi, keamanan, politik antarabangsa, sosial, ekonomi, alam sekitar dan sebagainya.

  Di samping itu, para peserta juga akan dapat memanfaatkan peluang berkomunikasi dengan peserta luar untuk meningkatkan mutu kemahiran dan keyakinan berbahasa Arab di persekitaran sebenar agar mereka mampu melangkah keluar dari zon selesa mereka.

  Tiga pelajar yang mewakili UNISSA ke kejohanan IUDC di Qatar. – GAMBAR SERAHAN UNISSA
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...