Sunday, December 4, 2022
23.3 C
Brunei

-

Cabaran Ghana tangani masalah banjir di Accra

ACCRA – Musim hujan akan berlaku di Ghana dan seperti setiap tahun semenjak 2015, lebih daripada 150 orang terbunuh semasa banjir kilat yang sering terjadi di ibu negara Ghana itu.

Sehubungan itu, pihak berkuasa sedang giat berusaha untuk mengelakan tragedi itu daripada berlaku lagi apabila hujan lebat mengakibatkan lumpur, sampah sarap dan kemendapan tanah dari arus deras air yang datang dari longkang-longkang dan jalan air yang di bandar pesisiran pantai itu.

Tetapi malangnya, tugas itu nampaknya bukanlah suatu perkara yang mudah kerana Accra, seperti bandar-bandar lain di Afrika Barat dan yang lainnya, telah menunjukkan pertumbuhan penduduk yang sangat pesat dalam beberapa dekad ini, namun ianya tidak mempunyai peruntukan yang cukup dalam pembinaan infrastruktur.

Sistem perparitan bandar ini telah dibina pada tahun 1963, enam tahun selepas kemerdekaannya dari Britain, ketika penduduk hanya sekitar 500,000 orang. Kini, Accra adalah kediaman kepada kira-kira empat juta penduduk tetapi sistem perparitan masih tetap sama: saluran di tepi jalan dan rumah terbentang luas dan sebahagiannya hanya ditutupi dengan laluan pejalan kaki.

“Bencana ini telah mengatasi kami, ada segelintir perkara yang mungkin tidak akan berlaku,” kata jurutera hidraulik, Wise Ametefe, kepada AFP.

Stesen minyak yang terbakar di mana lebih daripada 150 orang maut dalam kejadian 3 Jun itu, oleh sebab kebakaran dan banjir kilat yang sangat teruk. – AFP
Stesen minyak yang terbakar di mana lebih daripada 150 orang maut dalam kejadian 3 Jun itu, oleh sebab kebakaran dan banjir kilat yang sangat teruk. – AFP
Anggota penyelamat cuba mengeluarkan barang-barang berharga yang terendam dalam banjir selepas sekurang-kurangnya 90 orang terbunuh dalam kebakaran sebuah stesen minyak di ibu negara Ghana, Accra. – AFP
Anggota penyelamat cuba mengeluarkan barang-barang berharga yang terendam dalam banjir selepas sekurang-kurangnya 90 orang terbunuh dalam kebakaran sebuah stesen minyak di ibu negara Ghana, Accra. – AFP

“Hujan yang sangat sedikit tidak akan menyebabkan banjir di Accra namun ianya telah berlaku di sini, kita perlu menguruskan masalah banjir ini.”

Satu projek mengorek longkang dan tali air di Accra sudah pun dilaksanakan, menurut Graham Sarbah, seorang pengarah perparitan di Accra Metropolitan Assembly. Kerajaan tempatan juga mempunyai rancangan untuk membina semula saluran utama dan membina bangunan baru, tambahnya.

Sementara itu, persoalannya adalah sama ada mereka telah melakukan persiapan yang cukup untuk menghadapi turunan hujan yang lebat pada bulan Julai dan Ogos ini.

Andy Sabbah, seorang pekerja bas transit awam berusia 47 tahun, berada di Accra pada 3 Jun 2015. Pada hari itu, hujan telah membanjiri jalan-jalan, menyebabkan suasana panik. Berdekatan kawasan Kwame Nkrumah Circle di bandar itu, orang ramai mula mencari tempat perlindungan di bawah kanopi sebuah stesen minyak atau di dalam kereta di perkarangan letak kereta.

Minyak petrol bocor dan ia mula terapung di atas air dan terbakar, membakar beberapa bangunan kejiranan, stesen minyak dan orang ramai yang terperangkap di dalam kenderaan mereka, kemudian pam stesen minyak itu pun meletup.

Sabbah berkata dia tidak berdaya kerana api merebak ke kawasan kejiranan itu dengan cepat.

Dia membantu mengalihkan mayat-mayat apabila keadaan kembali pulih. Berdiri di stesen minyak, bersebelahan dengan beberapa sisa kenderaan yang terbakar, dia melihat ke tanah dan berkata bahawa dia telah kehilangan rakannya pada hari itu. Dia masih menghadapi kesukaran untuk tidur kerana kejadian tersebut.

Longkang-longkang yang tersumbat, dipenuhi dengan sampah sarap dan sisa-sisa pembinaan telah dipersalahkan atas kejadian banjir itu.

Seorang lelaki sedang melakukan pembersihan di pejabatnya yang ditenggelami banjir, berikutan banjir yang sangat teruk selama dua hari di Accra pada 3 Jun 2015. – AFP
Seorang lelaki sedang melakukan pembersihan di pejabatnya yang ditenggelami banjir, berikutan banjir yang sangat teruk selama dua hari di Accra pada 3 Jun 2015. – AFP

Apabila menghadapi musim hujan ini, Sabbah mengatakan bahawa beliau tidak pasti sama ada kerajaan telah cukup persediaan dan hanya “tunggu dan lihat dengan sebarang kejadian yang berlaku.”

Michael Osei, seorang tukang jahit berusia 36 tahun yang tinggal di sebuah struktur kayu berhampiran longkang yang terbuka, berkata dia tidak melihat apa-apa usaha pembersihan.

“Apabila hujan berlaku, air masih melimpah dari longkang dan masuk ke gerai,” katanya.

Pada bulan April, Presiden Ghana, Nana Akufo-Addo berjanji untuk menjadikan Accra sebagai sebuah bandar terbersih di Afrika menjelang akhir waktunya di pejabat.

The Accra Metropolitan Assembly mengatakan bahawa ia telah memperkenalkan dasar ‘toleransi sifar dari segi kekotoran’ dan bersumpah untuk melancarkan pelupusan sisa haram, termasuk penggunaan beg plastik dan pembungkusan yang boleh menyumbat saluran bandar itu.

Para pakar mengatakan bahawa mereka percaya usaha pembersihan akan dapat membantu, tetapi hanya pada satu ketika. Kebanyakan penduduk Accra tinggal dalam kelompok masyarakat berpendapatan rendah, padat dengan penduduk, menurut kajian 2010 oleh Universiti Columbia di New York.

Tempat perumahan yang dibina dalam hartanah yang penuh sesak, biasanya dibina tanpa terkawal, tanpa mengambil kira tujuan perancangan bandar, menjadikan mereka terdedah kepada banjir.

“Pembangunan fizikal tanpa kawalan terus mengatasi ruangan, infrastruktur dan perancangan ekonomi,” menurut dapatan daripada kajian.

Bagi Ametefe, jurutera, dan lain-lainnya di Accra, itu adalah isu utama, dan pihak berkuasa sedang menghadapi bandar raya yang berkembang pesat dari Lagos sehingga Ouagadougou dan seterusnya.

Jika pembangunan yang tidak terkawal ini tidak ditangani secara berterusan, Accra akan terus menderita semasa musim hujan, kata Ametefe.

“Jika kita terus mengembangkan atau memajukan bandar ini, ini bermakna semua infrastruktur yang kita ada sekarang terus tidak akan mencukupi.” – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -