Cabaran wanita hamil Afrika bersalin tanpa rawatan

NAIROBI, KENYA – Veronica Atieno teringat perasaan perjalanannya melalui lorong-lorong gelap di antara pondok-pondok yang dibina di kawasan setinggan Nairobi.

Memilih jalan melalui kumbahan dan atap logam yang tajam dan berkarat dengan rasa bimbang.

Kesakitan hendak melahirkan yang dirasakan Atieno terjadi ketika perintah berkurung dari waktu senja hingga subuh dan tiada pengangkutan awam atau swasta ke hospital tempat dia hendak melahirkan anaknya.

Ketakutan akan penguatkuasaan polis terhadap perintah berkurung dapat menjauhkan kemungkinan untuk mendapat bantuan.

Dengan masa yang semakin suntuk, satu-satunya pilihannya adalah untuk sampai ke rumah seorang bidan tradisional berdekatan, kata Atieno. Tetapi dia merasa takut.

Gambar bertarikh 3 Julai 2020, menunjukkan Veronica Atieno (kiri) melihat suaminya, Gabriel Owour Juma mengendong anak damit mereka yang dilahirkan secara tradisional. – AP
Gambar bertarikh 29 Mei 2020, menunjukkan bidan tradisional Emily Owino (kiri), menyerahkan anak damit yang baharu lahir kepada ibunya, Shaniz Joy Juma. – AP
Veronica Atieno mengendong anaknya, Shaniz Joy Juma yang lahir sebulan lebih awal. – AP

“Banyak yang saya khuatirkan bukan saja mengenai kesihatan anak damit jika dia dilahirkan oleh bidan tradisional. Setakat mana kebersihan tempatnya? Adakah dia memiliki alat perlindungan diri untuk mencegah penyebaran COVID-19? Bagaimana jika saya memerlukan pembedahan?” ujarnya bimbang ketika kekejangannya bertambah.

Kesukarannya berlaku setiap malam bagi wanita hamil di seluruh Kenya, yang membawa kepada risiko maut. Itu telah memberi inspirasi kepada doktor tempatan untuk membuat perkhidmatan kecemasan, Wheels for Life.

Kenya sudah mempunyai salah satu angka kematian ibu ketika melahirkan yang terburuk di dunia dan walaupun data belum tersedia mengenai kesan perintah berkurung yang baharu, para pakar percaya jumlah wanita dan anak damit yang mati ketika lahir telah meningkat dengan ketara sejak perintah pada pertengahan Mac.

Kekhuatiran itu mendorong pakar obstetrik dan ginekologi, Jemimah Kariuki di Hospital Nasional Kenyatta yang dikendalikan oleh kerajaan untuk mencari jalan penyelesaian.

“Ketika perintah berkurung pada waktu malam dimulakan, kami membuka hospital tetapi tidak ada sebarang wanita, dan kami akan mendengar laporan mengenai wanita yang bersalin di rumah dengan akibat yang sangat mengerikan. Wanita akan datang pada waktu pagi dengan anak damit yang meninggal pada waktu malam atau mereka telah mengalami uterus koyak atau kesedihan yang ketara,” katanya.

Ketika seorang ibu dilaporkan meninggal semasa bersalin, Kariuki merasa dia perlu melakukan sesuatu. Dia berkongsi nombor telefonnya di Twitter, meminta wanita yang perlu meminta nasihat mengenai kehamilan mereka untuk menghubungi. Tweet itu menjadi tular.

“Sambutan yang luar biasa, saya mendapat 30 hingga 40 panggilan daripada wanita yang memberitahu saya, ‘Saya cemas, saya tidak tahu apa yang harus dilakukan.’

Dalam satu minggu, saya mempunyai lima orang ibu yang memanggil saya seperti, ‘Saya mengandung dan saya tidak tahu apa yang harus dilakukan, “katanya.

Kariuki mula mencari kenderaan untuk menyediakan pengangkutan ke kemudahan kesihatan, tetapi hanya sedikit yang berada di jalan raya kerana terdapat banyak laporan mengenai kekejaman polis ketika melaksanakan perintah berkurung.

Kumpulan hak asasi manusia telah melaporkan sekurang-kurangnya 23 pelanggar perintah berkurung yang didakwa dibunuh oleh polis dan video telah disebarkan mengenai pegawai yang memukul orang.

Kariuki menghubungi syarikat dan organisasi negara untuk mendapatkan sokongan dalam memberikan perkhidmatan percuma seperti pengangkutan dan khidmat perubatan. Sambutan luar biasa itu, membawa kepada penubuhan Wheels for Life.

Kementerian Kesihatan, Universiti Nairobi, perkhidmatan teksi Bolt dan lain-lain berusaha untuk memberikan perkhidmatan secara percuma.

“Sangat mengagumkan apabila anda dapat melihat bahawa orang ramai bersedia melampaui keuntungan ekonomi sehingga mereka dapat menolong orang-orang yang kurang istimewa dalam masyarakat, terutama pada masa COVID ketika semua orang memikirkan untuk mengurangkan biaya,” kata Kariuki.

Wheels for Life mempunyai nombor bebas tol yang dipanggil ibu hamil untuk pemeriksaan dan dihubungkan dengan doktor. Sekiranya seorang ibu memerlukan rawatan perubatan tetapi bukan keadaan darurat, teksi dihantar untuk membawanya ke hospital. Sekiranya keadaan kecemasan, ambulans yang akan dihantar.

Menurut Kumpulan Antara-Agensi Anggaran Kematian Ibu bersalin PBB, mengatakan, kematian ibu yang melahirkan di Kenya telah menurun dari 9,100 setahun pada tahun 2000 kepada 5,000 pada tahun 2017. Itu menjadi 13 kematian ibu yang direkodkan setiap hari, menurun dari 24.

Namun, negara Afrika Timur kekal di antara 21 teratas di dunia untuk kematian ibu yang melahirkan. Louisa Muteti, ketua Persatuan Bidan Kenya, bimbang kematian ibu dan anak semasa melahirkan meningkat di bawah perintah berkurung.

Muteti mengatakan 68 peratus ibu yang melahirkan di Kenya mempunyai akses kepada tenaga mahir. Yang lain melahirkan di rumah menggunakan bidan tradisional atau dengan sendirinya, dan apabila kematian berlaku mereka tidak direkodkan secara rasmi.

Pengangkutan dan keselamatan adalah cabaran terbesar di bawah perintah berkurung, kata Muteti, terutama di penempatan yang tidak rasmi.

“Itulah sebabnya mengapa beberapa orang ibu mungkin mati di rumah atau berjuang dan pergi ke hospital pada waktu pagi, hanya untuk mati,” katanya.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), wanita mati akibat komplikasi yang dapat dirawat selama kehamilan dan selepas melahirkan seperti pendarahan teruk, jangkitan dan tekanan darah tinggi.

WHO menekankan pentingnya pembantu yang mahir semasa melahirkan anak, dengan mengatakan “pengurusan dan rawatan tepat pada masanya dapat membuat perbezaan antara hidup dan mati untuk ibu dan juga untuk anak damit.”

Kariuki mengatakan Wheels for Life telah menangani 10,950 panggilan dalam 100 hari terakhir sementara 890 wanita telah dibawa ke hospital untuk pelbagai masalah dengan kehamilan mereka.

Dia menjangkakan perkhidmatan itu akan berterusan meskipun selepas sekatan pergerakan berakhir, menyasarkan penduduk berpendapatan rendah dan bergerak ke luar daerah Nairobi. Sebilangan besar pengguna berasal dari kawasan tidak formal atau kawasan berpendapatan rendah, katanya.

“Ia telah memberi saya perspektif tentang berapa ramai wanita yang sangat memerlukan bantuan di luar sana walaupun tanpa perintah berkurung,” katanya.

“Kerana jika seorang wanita memberitahu anda bahawa mereka mempunyai AS$5, sama ada perintah berkurung atau tidak, mereka tidak akan sampai ke hospital.“

Atieno, 23, tahu betapa beruntungnya dia kerana berjaya melahirkan anak keduanya tanpa sampai ke hospital seperti yang dirancang. Setelah lapan jam menunggu bersalin, dia melahirkan anak damit yang cantik dan sihat bernama Shaniz Joy Juma di tangan bidan tradisional yang tidak mahir.

Dia terus berdarah setelah melahirkan tetapi berjaya sampai ke hospital tepat pada waktunya untuk mendapatkan rawatan. “Beberapa perkara hanyalah kehendak Tuhan. Saya mungkin mati,” katanya. – AP