Cabul: Guru terima padah

Oleh Rafidah Jumat

BANDAR SERI BEGAWAN, 17 Dis – Seorang guru dijatuhi hukuman enam tahun penjara dan tiga sebatan oleh Mahkamah Perantaraan di sini, setelah didapati bersalah selepas perbicaraan atas tuduhan mencabuli kehormatan tiga murid perempuan.

Hukuman terhadap guru subjek sains yang berusia 36 tahun itu diputuskan Hakim Pengiran Masni binti Pengiran Haji Bahar yang mendapati keterangan daripada saksi-saksi adalah konsisten dan turut berpuas hati dengan pihak pendakwaan yang berjaya buktikan kes melampaui keraguan munasabah.

Dalam memutuskan hukuman, Hakim Pengiran Masni mendapati tertuduh menyalahgunakan jawatannya sebagai seorang guru, dan perbuatan tertuduh adalah kesalahan serius yang memerlukan hukuman berbentuk pencegahan.

“Hukuman berbentuk pencegahan ini penting untuk menghalang pelakunya daripada melakukan kesalahan, yang mana mahkamah memandang serius kesalahan seksual terutama yang melibatkan kanak-kanak bawah umur,” tegas Hakim Pengiran Masni.

Tertuduh yang namanya tidak dapat didedahkan untuk melindungi identiti mangsa didapati bersalah kerana melakukan cabul terhadap murid Tahun 6 berusia 11 tahun dan dua murid Tahun 4 berusia 10 tahun dalam kelas makmal sains sebuah sekolah pada awal tahun 2014 dan pada 1 November 2014.

Peguambela Sheikh Noordin bin Sheikh Mohammad yang mewakili tertuduh meminta mahkamah untuk mengambil kira yang anak guamnya menyesali akan perbuatannya, yang mana tertuduh juga akan kehilangan pekerjaan seterusnya memberi kesukaran kepada keluarganya.

Pendakwaan dibuat Timbalan Pendakwa Raya, Siti Nurjauinah binti Haji Kula.