Saturday, June 10, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Cadangan FZ tidak ancam ekonomi Labuan

  LABUAN, 13 MEI – Cadangan pembangunan Zon Bebas (FZ) pertama Sabah di pantai timur negeri ini tidak memberi ancaman ekonomi pada Labuan.

  Menteri Pembangunan Perindustrian Sabah Datuk Joachim Gunsalam berkata kerajaan Sabah masih mengkaji implikasi projek itu, daripada segi ekonomi dan sosial, terutamanya untuk sektor perindustrian.

  “Jika ia baik untuk negeri, kita akan teruskan, tetapi jika implikasinya terlalu rumit, kita mungkin tidak meneruskannya,” katanya kepada pemberita selepas melawat pasar industri kecil dan sederhana Pasarina Mini Mart di Patau-patau di sini, hari ini.

  Timbalan Ketua Menteri Sabah Ketiga, Joachim berkata konsep cadangan pembangunan FZ pertama Sabah melibatkan industri logistik di kawasan yang ditetapkan yang terdiri daripada pembungkusan, membuka bungkusan, pembungkusan semula dan penjenamaan semula produk terpilih yang tidak dikenakan cukai, kecuali di luar zon perdagangan bebas (FTZ).

  “Saya tidak fikir cadangan FTZ Sabah jika dilaksanakan akan bersaing dengan sektor yang sama di Labuan,” katanya.

  Kerajaan negeri akan dibentangkan dengan cadangan akhir untuk membangunkan FZ pertama Sabah bagi Pantai Timur untuk menarik pelabur asing, memacu pertumbuhan ekonomi dan mengukuhkan pengaruh serantau negeri.

  Ini dinyatakan pada dialog antara Majlis Perniagaan Malaysia dan China (MCBC) dan POIC Sabah Sdn Bhd milik kerajaan pada Isnin lalu.

  Pengerusi MCBC, Datuk Seri Tiong King Sing berkata FZ merupakan zon ekonomi khas apabila barangan boleh diimport, disimpan, dikendalikan, diproses, dibungkus semula, dikonfigurasikan semula dan dieksport semula di bawah peraturan khas kastam dan secara amnya tidak tertakluk kepada duti kastam.

  Pulau Pinang dan Johor antara negeri yang mempunyai zon perdagangan bebas.

  POIC Sabah merupakan pemaju taman perindustrian dan pelabuhan POIC Lahad Datu sebelum ini dikenali sebagai kluster Perindustrian Minyak Sawit Lahad Datu yang dilihat sebagai pemacu ekonomi utama untuk pantai timur Sabah. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun semak semula undang-undang

  TOKYO, 9 JUN - Jepun meluluskan undang-undang imigresen yang membenarkan kerajaan menghantar pulang pencari suaka yang gagal, walaupun mendapat tentangan daripada parti pembangkang dan...
  - Advertisment -