Thursday, April 25, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Cadangan Projek Kereta Api Trans Borneo belum dibuka kepada mana-mana syarikat

  SEPANG, 1 APRIL – Kerajaan tidak dimaklumkan mengenai cadangan sebuah syarikat dari Brunei untuk membangunkan Projek Kereta Api Trans Borneo (TBR), iaitu projek rangkaian kereta api berkelajuan tinggi menghubungkan Sabah, Sarawak, Brunei dan Kalimantan, Indonesia, kata Menteri Pengangkutan Anthony Loke.

  Beliau berkata pada masa ini cadangan untuk projek TBR masih belum dibuka kepada mana-mana syarikat, sebaliknya tawaran untuk melaksanakan kajian kebolehlaksanaan hanya akan dibuka untuk tender pada Mei ini.

  Menteri Pengangkutan Malaysia, Anthony Loke. – Bernama

  “Projek Keretapi Trans Borneo ini untuk membina satu jajaran kereta api hanya merupakan cadangan sekarang dan kerajaan pada tahun ini akan melaksanakan kajian kebolehlaksanaan. Kementerian Pengangkutan (MOT) masih (belum) memuktamadkan dokumen tender, tender pun belum dipanggil untuk kebolehlaksanaan.

  “Jadi kita menjangkakan kajian kebolehlaksanaan akan mengambil masa sembilan bulan, baru kita tahu sama ada boleh dilaksanakan atau tidak dari segi komersial, teknikal dan sebagainya,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Pelancaran Upgraded Transportation Hub di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 2, di sini hari ini.

  Justeru beliau menasihatkan semua pihak supaya berwaspada dengan apa-apa pengumuman yang dibuat mana-mana syarikat swasta berkenaan projek besar.

  Loke berkata apa-apa projek mega yang hendak dilaksanakan hanya dianggap sahih sekiranya ia diumumkan oleh kerajaan.

  “Kalau dia (syarikat swasta dari Brunei) kata nak bina landasan kereta api di Sabah, Sarawak, sudah tentu dia perlu mendapat kelulusan daripada kerajaan Malaysia dan juga kerajaan Sabah, Sarawak, jadi setakat ini belum ada apa-apa kelulusan dan tidak pernah pun kita berunding dengan syarikat ini.

  “Jadi saya nak nasihatkan supaya apa-apa kenyataan atau berita seperti ini mesti disemak terlebih dahulu, ini mengelirukan orang ramai,” katanya.

  Cadangan Brunergy Utama Sdn Bhd yang berpangkalan di Brunei untuk memulakan Projek Keretapi Trans Borneo itu telah menarik perhatian media baru-baru ini dan ia bakal memendekkan masa perjalanan antara Brunei, Sarawak, Kalimantan dan Sabah.

  Menurut syarikat itu, projek bernilai AS$70 bilion (RM330 bilion) tersebut akan dilaksana dalam dua fasa membabitkan laluan sepanjang 1,620 kilometer dan bakal dilengkapi kereta api berkelajuan tinggi yang mencecah kelajuan sehingga 350 kilometer sejam. – Bernama

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara hantar delegasi ke Iran

  PYONGYANG, 24 APRIL - Delegasi ekonomi Korea Utara peringkat tinggi sedang dalam perjalanan ke Iran, kata media negara Korea Utara pada hari ini, untuk...