Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Cara elak pemadaman akaun Google yang bermula Disember

  NEW YORK, 28 NOV – Adakah anda mempunyai akaun Google yang sudah lama anda tidak gunakan? Jika anda ingin mengelakkannya daripada hilang, anda harus log masuk sebelum hujung minggu.

  Di bawah dasar akaun tidak aktif Google yang dikemas kini, yang diumumkan oleh gergasi teknologi itu pada bulan Mei, akaun yang tidak digunakan dalam sekurang-kurangnya dua tahun boleh dipadamkan. Akaun yang dianggap tidak aktif akan dipadamkan dalam pendekatan berperingkat mulai hari Jumaat ini.

  Jika anda mempunyai akaun yang berisiko untuk dipadamkan, anda seharusnya menerima berbilang notis daripada Google yang dihantar ke e-mel yang bergabung dengan akaun tersebut dan alamat pemulihannya. Tetapi jika anda masih mengikuti dasar baharu ini dan ingin memastikan kandungan anda di Google Drive, Dokumen, Gmail dan banyak lagi disimpan, inilah perkara yang perlu anda ketahui.

  Dalam pengumuman Mei, Google mengaitkan kemas kini akaun tidak aktifnya dengan isu keselamatan.

  Akaun yang tidak digunakan untuk masa yang lama lebih berkemungkinan terjejas, kata syarikat itu, sambil menyatakan bahawa akaun terlupa atau tidak dijaga biasanya mempunyai kata laluan lama, selalunya tidak mempunyai pengesahan dua faktor dan menerima pemeriksaan keselamatan yang lebih sedikit. Akibatnya, akaun ini boleh dirampas dan digunakan untuk spam atau kandungan berniat jahat lain, serta pencurian identiti.

  Cara paling mudah untuk memastikan akaun Google anda aktif (dan dengan itu menghalangnya daripada dipadamkan) adalah dengan log masuk sekurang-kurangnya sekali setiap dua tahun.

  Tindakan lain yang memenuhi keperluan aktiviti akaun termasuk menghantar atau menatal melalui e-mel, menggunakan carian Google dan menonton video YouTube (YouTube dimiliki oleh Google) semuanya semasa log masuk ke akaun Google anda. Langganan sedia ada yang disediakan melalui akaun Google anda, termasuk profil untuk aplikasi dan penerbitan pihak ketiga, juga boleh mengambil kira aktiviti.

  Memelihara kandungan di Google Photos memerlukan log masuk khusus. Seperti yang diumumkan oleh Google sebelum ini, kandungan Photos mungkin dipadamkan secara serupa selepas dua tahun tidak aktif, bermakna anda harus membuka aplikasi itu dengan kerap untuk mengelakkan imej daripada masuk ke dalam sampah.

  Di bawah dasar akaun tidak aktif Google yang dikemas kini, yang diumumkan oleh gergasi teknologi itu pada bulan Mei, akaun yang tidak digunakan dalam sekurang-kurangnya dua tahun boleh dipadamkan. – AP

  Hanya akaun Google peribadi yang tidak digunakan selama dua tahun atau lebih akan terjejas di bawah kemas kini akaun tidak aktif ini. Akaun yang dibuat untuk organisasi, seperti sekolah atau syarikat, tidak akan terjejas, kata Google.

  Mengikut dasar dalam talian Google, pengecualian lain termasuk akaun Google yang mengurus akaun kecil yang aktif, akaun yang mengandungi baki kad hadiah serta akaun yang telah digunakan untuk membeli produk, aplikasi atau langganan Google yang sedang berjalan.

  Tiada juga rancangan untuk memadamkan akaun dengan video YouTube pada masa ini, jurucakap Google mengesahkan kepada The Associated Press, kelmarin.

  Selain memastikan akaun Google anda aktif, terdapat beberapa alatan untuk membantu mengurus dan menyandarkan data anda.

  Google Takeout, sebagai contoh, membenarkan pengguna memuat turun dan mengeksport data akaun di luar Google pada bila-bila masa. Dan Inactive Account Manager membolehkan anda memilih perkara yang akan berlaku pada akaun dan data anda jika ia menjadi tidak aktif termasuk pilihan untuk menghantar fail terpilih kepada kenalan yang dipercayai atau memadamkan akaun sepenuhnya. Dasar dalam talian Google juga mengatakan syarikat itu boleh bekerjasama dengan keluarga terdekat untuk menutup akaun orang tersayang yang telah meninggal dunia dan/atau menyediakan beberapa kandungan akaun tanpa berkongsi bukti kelayakan log masuk, berdasarkan kes demi kes.

  Google meminta pengguna menyediakan dan mengemas kini e-mel pemulihan untuk akaun mereka, yang juga berguna untuk menghantar notis akaun tidak aktif dan komunikasi lain. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...