Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  CBO unjur pengangguran lebih tinggi

  WASHINGTON, 16 FEB – Pejabat Belanjawan Kongres (CBO) kelmarin menyatakan ia menjangkakan ekonomi AS akan terbantut tahun ini dengan kadar pengangguran melonjak kepada 5.1 peratus – ramalan suram yang digandingkan dengan unjuran 10 tahun yang dipegang secara terbuka dengan hutang AS hampir dua kali ganda kepada AS$46.4 trilion pada 2033.

  Bajet 10 tahun dan tinjauan ekonomi pejabat yang dikemas kini menggariskan jangkaan yang jelas untuk dekad yang akan datang, di mana keselamatan sosial tidak akan dapat membayar faedah penuh kepada penerima pada tahun 2032 dengan pengurangan kira-kira 20 peratus dalam faedah merentas lembaga dan kos faedah bersih hutang AS akan mengatasi apa yang negara belanjakan untuk pertahanan.

  “Trajektori hutang tidak mampan,” kata pengarah CBO, Phillip Swagel kepada wartawan pada sidang akhbar selepas laporan itu dikeluarkan pada sebelah petang. CBO tidak boleh memberitahu kongres apa yang perlu dilakukan, katanya, “tetapi pada satu ketika, sesuatu harus diberikan sama ada mengenai perbelanjaan atau pendapatan.”

  Angka terkini seolah-olah mengesahkan kebimbangan terburuk kebanyakan pengguna dan perniagaan AS.

  Tetapi sebagai peringatan bahawa ekonomi AS jarang bertindak seperti yang dijangkakan melalui pandemik dan akibatnya, ramalan pekerjaan kelihatan sangat berbeza daripada kadar pengambilan pekerja setakat tahun ini.

  CBO menganggarkan bahawa hanya 108,000 pekerjaan akan ditambah pada 2023, tetapi majikan menambah 517,000 pekerjaan pada Januari sahaja. Ia juga mengandaikan bahawa inflasi akan berkurangan daripada 6.4 peratus kepada 4.8 peratus tahun ini, jauh lebih pesimis daripada pegawai Rizab Persekutuan yang pada Disember berkata inflasi akan jatuh kepada 3.5 peratus. – AP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...