Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  Cedera parah di leher kiri punca kematian Nurman

  TAWAU, 24 JAN – Seorang pakar patologi forensik hari ini memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa kecederaan parah pada leher disebabkan objek tajam adalah punca kematian pemandu e-hailing, Nurman Bakaratu.

  Dr Muhammad Uzair Ahmad Suriani, 37, dari Jabatan Perubatan Forensik, Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu yang menjalankan bedah siasat ke atas si mati pada 18 Januari 2023 berkata, terdapat 21 kecederaan pada jasad si mati.

  “Berdasarkan 21 luka yang ditemui pada jasad si mati, luka dengan kedalaman sembilan sentimeter pada bahagian kiri leher yang menyebabkan kematian kepadanya.

  Luka ini telah memutuskan struktur-struktur utama pada leher iaitu salur darah vena jugular kiri, arteri carotid kiri dan tulang rawan cricoid,” katanya pada hari ketujuh perbicaraan kes bunuh Nurman yang membabitkan lapan tertuduh iaitu bekas Ketua Staf Perisikan Eastern Sabah Security Command (ESSCOM), Datuk Mat Zaki Md Zain, enam anggota polis dan seorang awam.

  Rosdi Rastam, 45, Denis Anit, 45, Fabian Rungam, 44, Khairul Azman Bakar, 47, Mohd Azlan Sakaran, 40, John Kennedy Sanggah, 44, dan Vivien Fabian, 34, didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah ladang kelapa sawit berdekatan Jalan Anjur Juara, Jalan Apas Batu 5 di antara 7:30 hingga 11:30 malam pada 13 Januari tahun lepas. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...