Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Celtics tumpaskan Warriors

  WASHINGTON, 4 MAC – Pendahulu keseluruhan NBA, Boston, mempamerkan prestasi yang mengagumkan apabila menumpaskan Golden State Warriors, 140-88 kelmarin, justeru melebarkan rekod kemenangan Celtics kepada 11 perlawanan.

  Ia merupakan kemenangan ketiga terbesar dalam sejarah Celtics, warisan yang bermula pada tahun 1946.

  Pemain Boston, Jaylen Brown menjaringkan 25 daripada 29 mata dalam separuh masa pertama manakala Jayson Tatum meraikan hari jadinya yang ke-26 dengan menjaringkan 22 daripada 27 mata semasa dua suku pertama.

  “Hari jadi yang hebat. Saya dapat melakukan yang saya suka di hadapan peminat dan mendapat kemenangan yang terbaik di dunia,” kata Tatum.

  Celtics menjadi kelab pertama dalam sejarah NBA yang memenangi tiga perlawanan pada musim yang sama dengan 50 mata atau lebih. Celtics menewaskan Indiana 155-104 pada November dan bulan lalu mengatasi Brooklyn 136-86, menewaskan kedua-duanya di Boston.

  Walaupun pemain utama Latvia, Kristaps Porzingis tidak beraksi akibat kecederaan di paha kiri, Celtics mendahului 82-38 selepas suku kedua, kelebihan terbesar mereka pada separuh masa dalam sejarah pasukan dan defisit separuh masa terbesar Warriors.

  “Ia sungguh menyeronokkan,” kata Derrick White dari Boston. “Ia adalah permulaan yang baik. Awda tidak pernah menjangkakan perkara seperti itu akan berlaku.”

  Celtics mencatat 10 3-pointer pada suku pertama, yang paling banyak dalam mana-mana suku musim ini dan mengakhiri tempoh dengan keputusan 23-1 dalam masa enam minit untuk meraih keputusan 44-22. Warriors menjaringkan 34.9 peratus (15 daripada 43) pada separuh masa pertama, 3 daripada 18 daripada jarak 3 mata dan membuat lapan perubahan manakala Celtics mencatat 60 peratus (30 daripada 50) pada separuh masa pertama, 15 daripada 24 dari luar lengkung dan hanya membuat satu perubahan. – AFP

  Reaksi Jaylen Brown semasa menentang Warriors di TD Garden kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...