Monday, December 5, 2022
22.3 C
Brunei

-

Cendekiawan Cina bantu pelihara warisan budaya Afghanistan

BAMYAN, AFGHANISTAN – Di Lembah Bamyan, tengah Afghanistan, terletaknya Buddha Bamyan yang terkenal, Abdul Bashir Hemmat tidak perlu lagi menjual tiket tapak warisan itu di bawah terik matahari setelah terbinanya pondok tiket yang selesa.

“Pada masa lalu, kami bekerja di bawah matahari, salji dan hujan,” kata Hemmat. Keadaan telah berubah menjadi lebih baik selepas dua pondok tiket, yang juga berfungsi sebagai stesen kerja pemuliharaan warisan budaya pada waktu siang, dan pos pengawal keselamatan pada waktu malam, yang disiapkan dan mula digunakan pada bulan Mei lalu.

“Pondok-pondok itu dibina dengan bantuan rakan-rakan kami dari Cina dan berguna untuk kami dan pelancong,” kata Hemmat, sambil menyatakan rasa terima kasihnya kepada sekumpulan sarjana muda dari Universiti Peking China, Universiti Lanzhou, Universiti Wenzhou, Central Academy of Fine Arts dan Friends of Dunhuang, organisasi bukan mengaut keuntungan yang berpangkalan di Hong Kong yang telah membiayai pembinaan.

Wilayah Bamyan terkenal dengan banyak warisan budaya, terutamanya dua Buddha gergasi yang terkenal.

Patung Buddha setinggi 53 meter dan 35 meter, dengan beribu-ribu gua untuk patung sami di sekelilingnya, berusia lebih 1,500 tahun sebagai peringatan kepada tamadun Buddha di rantau ini.

Pondok tiket yang dibina dengan bantuan cendekiawan China berhampiran tapak patung Buddha gergasi di wilayah Bamyan, Afghanistan. – Xinhua
Wilayah Bamyan terkenal dengan banyak warisan budaya, terutamanya dua Buddha gergasi yang terkenal. – Xinhua

Pada tahun 2003, landskap budaya dan peninggalan arkeologi Lembah Bamyan telah disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Namun begitu, akibat peperangan dan kesukaran ekonomi yang bertahun-tahun menyebabkan gua-gua di Lembah Bamyan tidak dinomborkan dan dibersihkan untuk sekian lama, apatah lagi menyediakan tanda pengenalan.

Keadaan yang sangat menghalang perlindungan warisan dan penyelidikan arkeologi lanjut telah dikembalikan hari ini.

“Dengan cadangan khusus dan sokongan kewangan kami, kebanyakan gua berhampiran tapak Buddha telah dinomborkan secara rasmi dan dipasang dengan papan nama pengenalan,” kata Shao Xuecheng, ahli Friends of Dunhuang.

“Dengan cara ini, apabila warisan memerlukan perlindungan segera, anggota keselamatan boleh bergegas ke tapak mengikut papan nama gua,” tambah Shao.

Di samping itu, sarjana Cina membiayai program untuk mngajar anak-anak tempatan cara memelihara warisan budaya.

Kanak-kanak daripada keluarga miskin telah dijemput menghadiri aktiviti latihan mengenai pengetahuan berkaitan sambil mengedarkan roti.

“Saya berterima kasih kepada rakan-rakan Cina kerana memberikan latihan dan membantu kanak-kanak untuk belajar melindungi dan memelihara warisan budaya pada masa hadapan,” kata Ahmad Ali Hussianyar, ahli arkeologi tempatan.

“Rakan-rakan kami dari Cina telah memberikan kami bantuan, dan kami sangat berterima kasih,” kata Mawlawi Saifurahman Mohammadi, pengarah wilayah Bamyan untuk jabatan maklumat dan kebudayaan. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

ASEAN: Tiga tindakan promosi pembangunan bandar mampan

FUKUSHIMA, 4 DIS – Mesyuarat keempat Peringkat Tinggi Rangkaian Bandar Pintar ASEAN-Jepun bermula di sini hari ini, dengan ASEAN mengetengahkan tiga tindakan utama untuk...

Australia dakwa suspek IS

- Advertisment -