Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  CEO Fortnite anggap Google sebagai pembuli

  SAN FRANCISCO, 21 NOV – Ketua Pegawai Eksekutif Epic Games, Tim Sweeney pada kelmarin menggambarkan Google sebagai pembuli kejam yang menggunakan taktik bayangan untuk melindungi sistem pembayaran pemangsa.

  Penggambaran beliau datang sebagai keterangan dalam percubaan ‘antitrust’ yang memfokuskan pada percubaan Epic Games untuk menaikkan kedai Google untuk aplikasi telefon Android.

  Lebih dua jam Sweeney di kandang saksi di San Francisco datang kurang seminggu selepas Ketua Pegawai Eksekutif Google, Sundar Pichai mempertahankan di hadapan juri 10 ahli cara syarikatnya menjalankan Play Store untuk aplikasi Androidnya. Ia adalah salah satu daripada dua kes ‘antitrust’ terhadap Google, yang empayar teknologinya bernilai AS$1.7 trilion sedang diancam oleh serangan undang-undang yang berusaha untuk memecahkannya.

  Testimoni dalam kes aplikasi telefon Android dijadualkan selesai sebelum Krismas.

  Kes lain, tertumpu pada enjin carian dominan Google, berakhir minggu lalu, tetapi tidak akan diputuskan oleh hakim persekutuan di Washington, D.C., sehingga tahun depan.

  Ketika Sweeney cuba menggambarkan Google sebagai pemonopoli tamak yang sedang disoal oleh peguamnya sendiri, peguam Google Jonathan Kravis cuba menyelak skrip.

  Sebahagian besar daripada pemeriksaan balas Kravis kelihatan direka untuk membuang Sweeney sebagai eksekutif yang berminat untuk memintas sistem komisen yang telah lama wujud untuk meningkatkan keuntungan syarikat permainan videonya.

  Epic, pembuat permainan Fortnite yang popular, mendakwa bahawa Google telah terlibat dalam penilaian harga secara haram dengan mengumpul komisen antara 15 peratus hingga 30 peratus pada transaksi digital dalam aplikasi.

  Ia serupa dengan sistem pembayaran yang tidak berjaya dicabar oleh Epic dalam tuntutan undang-undang selari yang difailkan terhadap gedung aplikasi iPhone Apple. Epic merayu keputusan perbicaraan Apple kepada Mahkamah Agung Amerika Syarikat (AS).

  Tidak seperti gedung aplikasi iPhone Apple, Google sudah membenarkan persaingan ke Play Store, sesuatu yang Epic cuba lakukan apabila ia memutuskan untuk melancarkan Fortnite untuk telefon Android pada tahun 2018 di laman sesawangnya sendiri dan bukannya Play Store. – AP

  Sweeney menggambarkan Google sebagai pembuli yang menggunakan taktik gelap untuk mengekalkan sistem pembayaran pemangsa pada kelmarin, keterangan dalam percubaan antitrust yang memfokuskan pada percubaan syarikatnya untuk menaikkan semula gedung Google untuk apl telefon Android. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...