Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  CEO Google pertahankan pembayaran Apple dan yang lain

  WASHINGTON, 31 OKT – Memberi keterangan dalam kes antitrust Amerika Syarikat (AS) terbesar dalam suku abad, Ketua Pegawai Eksekutif Google, Sundar Pichai mempertahankan amalan syarikatnya membayar Apple dan syarikat teknologi lain untuk menjadikan Google enjin carian tetapan asal pada peranti mereka, dengan mengatakan bahawa tujuannya adalah untuk menjadikan pengalaman pengguna ‘lancar dan mudah’.

  Jabatan Kehakiman berpendapat bahawa Google – sebuah syarikat yang namanya sinonim dengan menjelajah internet – membayar syarikat teknologi untuk mengunci enjin carian saingan untuk menyekat persaingan dan inovasi. Menurut dokumen mahkamah yang dimasukkan kerajaan ke dalam rekod minggu lalu, pembayaran mencecah lebih AS$26 bilion pada 2021, setahun di mana perbelanjaan operasi untuk syarikat induk Google, Alphabet, hampir AS$68 bilion.

  Google berpendapat bahawa ia menguasai pasaran kerana enjin cariannya lebih baik daripada pesaing. “Kami bekerja sangat, sangat keras untuk sebarang pertanyaan yang kami berikan pengalaman terbaik,” kata Pichai. “Itu sentiasa menjadi utara sebenar kami.”

  Dilahirkan di India, Pichai menyertai Google pada tahun 2004 daripada firma perunding McKinsey & Co. Sebelum menjadi Ketua Pegawai Eksekutif, beliau membantu membangunkan Google Chrome, penyemak imbas web paling popular di dunia, dan dinamakan sebagai jawatan tertinggi syarikat pada tahun 2015. Beliau juga Ketua Pegawai Eksekutif daripada syarikat induk Google, Alphabet. Di bawah kepimpinannya, pendapatan bersih syarikat melonjak kepada AS$60 bilion tahun lepas daripada AS$19.5 bilion pada 2016, tahun penuh pertama Alphabet beroperasi.

  Sebagai saksi pembelaan utama Google, Pichai memberi keterangan pada kelmarin bahawa pembayaran Google kepada pengeluar telefon dan syarikat telefon tanpa wayar sebahagiannya bertujuan untuk mendorong mereka membuat peningkatan keselamatan yang mahal dan penambahbaikan lain pada peranti mereka, bukan hanya untuk memastikan Google adalah pengguna enjin carian pertama yang ditemui apabila mereka membuka telefon pintar atau komputer mereka.

  Google mendapat manfaat daripada tawaran itu kerana ia menghasilkan wang apabila pengguna mengklik pada iklan yang muncul dalam cariannya dan berkongsi hasil dengan Apple dan syarikat lain yang menjadikan Google enjin carian tetapan asal mereka.

  Jabatan Kehakiman berusaha untuk menunjukkan bahawa Google takut Apple mungkin menubuhkan enjin cariannya sendiri dan bimbang tentang kehilangan bakat kepada Apple. Dalam e-mel 2019 yang ditunjukkan di mahkamah, Pichai meminta untuk dimaklumkan secara langsung apabila ahli pasukan enjin carian Google membelot ke Apple.

  Kes antitrust, yang terbesar sejak Jabatan Kehakiman pergi selepas Microsoft dan penguasaan pelayar internetnya 25 tahun lalu, telah difailkan pada tahun 2020 semasa pentadbiran Trump.

  Perbicaraan bermula 12 September di Mahkamah Daerah AS di Washington D.C. dan dijangka berlangsung selama 10 minggu. – AP

  Ketua Pegawai Eksekutif Google dan Alphabet Inc., Sundar Pichai tiba di mahkamah persekutuan di Washington, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...