Chelsea tandatangani penjaga gol Rennes, Mendy

LONDON, 24 SEPT – Chelsea hari ini mengumumkan penandatanganan penjaga gol, Edouard Mendy dari Rennes dalam perjanjian lima tahun dengan bayaran yang dilaporkan bernilai £22 juta.

Pemain antarabangsa Senegal itu akan bersaing untuk tempat pertama dengan Kepa Arrizabalaga, yang telah bergelut untuk mendapatkan prestasi dan keyakinan di Stamford Bridge. Dia adalah pemain ketujuh Frank Lampard tandatangani di musim panas yang sibuk selepas kedatangan Timo Werner, Hakim Ziyech, Ben Chilwell, Kai Havertz, Thiago Silva dan Malang Sarr.

“Saya sangat gembira dapat bergabung dengan Chelsea,” kata Mendy.

“Adalah menjadi impian saya untuk menjadi sebahagian daripada skuad yang menarik ini dan bekerjasama dengan Frank Lampard serta semua staf pelatihnya.

“Saya tidak sabar untuk bertemu rakan sepasukan dan tidak sabar untuk memulakannya.”

Penjaga gol 6 kaki 5 inci itu telah membuat 24 penampilan di Ligue 1 musim lalu, membantu Breton untuk menduduki tempat ketiga dan layak ke Liga Juara-Juara buat pertama kalinya dalam sejarah mereka.

Walaupun dilahirkan di Perancis, Mendy, 28, memilih untuk mewakili Senegal di peringkat antarabangsa.

Pengarah Chelsea, Marina Granovskaia berkata, “Sebaik sahaja Petr Cech (penasihat teknikal dan prestasi) dan pasukan teknikal kami mengenal pasti Edouard sebagai penjaga gol paling sesuai untuk melengkapkan kumpulan kami yang ada, hanya ada satu pemain yang ingin kami bawa.

“Edouard tiba setelah musim kejayaan bersama Rennes.

“Dia bercita-cita tinggi untuk lebih banyak kemenangan dan kami menyambutnya dengan senang hati di kelab kami.” – AFP