Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  Chen dan gendang gangsa berpisah tiada

  CHINA – Ketika berusia 13 tahun, semasa awal tahun 70an, Chen Yaoling terjatuh ke dalam Sungai Honghe berhampiran rumahnya di daerah Donglan di wilayah autonomi Guangxi Zhuang tiga kali pada tahun itu.

  Walaupun Chen tidak tahu berenang, dia berjaya menyelamatkan dirinya setiap kali.

  Seorang peramal mengaitkan nasib baiknya dengan nama bahagian tebing sungai di mana dia jatuh – ‘tebing gendang gangsa’. Chen percaya hidupnya dikaitkan dengan gendang gangsa.

  Di tebing kiri Jambatan Latong di daerah Donglan hari ini terdapat bangunan gaya tradisional yang merupakan muzium gendang gangsa persendirian pertama di China.

  Pengunjung Muzium Gendang Gangsa Donglan juga mendapat gambaran tentang kehidupan luar biasa pemiliknya, Chen, yang nasibnya berkait rapat dengan artifak ini yang memainkan peranan penting dalam agama, tradisi dan kehidupannya.

  Chen Yaoling, seorang pengumpul gendang gangsa dan doktor TCM, memeriksa pelbagai gendang di muziumnya di Donglan. – ANN/The China Daily
  Masyarakat Zhuang di Hecheng, wilayah autonomi Guangxi Zhuang, memukul gendang gangsa untuk meraikan perayaan tradisional mereka. – ANN/The China Daily

  Ayahnya merupakan seorang doktor perubatan tradisional Cina yang terkenal. Chen mendapat kemahiran daripada ayahnya dan merawat petani tempatan sendiri.

  Suatu hari pada tahun 1974, dia merawat seorang wanita yang sudah berkahwin yang tidak dapat hamil. Keluarga petani menawarkan dia hadiah seekor lembu sebagai tanda terima kasih, tetapi Chen menolak hadiah itu kerana terlalu mahal. Dia memilih gendang gangsa lama yang diberikan keluarga itu kepadanya. Itu adalah gendang gangsa pertama dalam koleksinya.

  Sejak itu Chen telah mengumpul lebih daripada 100 gendang gangsa, meletakkan asas untuk muziumnya. Semasa ‘revolusi budaya’ (1966-76), gendang gangsa dianggap sebagai sisa masyarakat mundur dan dirampas untuk dimusnahkan. Mereka yang memilikinya gembira untuk menyerahkan ‘barang pembuat onar’ itu kepada Chen.

  Untuk mengelak daripada terjerumus dalam masalah kerana hobinya yang pelik, Chen akan menunggu sehingga gelap sebelum pulang dengan koleksi baharunya.

  Sejak akhir ‘revolusi budaya’, Chen telah mengumpul gendang gangsa dan bekerja sebagai doktor TCM di daerahnya. Dia kini mempunyai koleksi peribadi terbesar gendang gangsa milik orang Zhuang.

  Sejarah gendang gangsa di Guangxi boleh dikesan sejak 2,000 tahun lalu. Pada masa ini, terdapat lebih daripada 2,000 gendang gangsa kaum Zhuang di muzium di seluruh dunia, di mana 612 daripadanya berada di Donglan, yang merupakan koleksi terbesar di mana sahaja.

  “Gendang gangsa mengintegrasikan peleburan, tuangan, arca, lukisan, hiasan, muzik, tarian dan agama,” kata Chen.

  “Ia adalah warisan budaya negara yang mengintegrasikan kepelbagaian dan keunikan budaya.”

  Mengumpul, melindungi, menari dengannya dan mengadakan pertandingan kini popular di Donglan. Alat yang pernah dilihat sebagai simbol kemunduran itu bukan sahaja telah menuntut semula statusnya dalam kehidupan sosial, tradisi dan agama orang Zhuang, tetapi juga ‘fosil hidup’ masyarakat Zhuang telah menjadi tarikan pelancong penting yang menghidupkan semula budaya, industri di sana.

  Gendang gangsa telah diturunkan dari generasi ke generasi, tetapi hanya sedikit orang yang mengetahui sejarahnya. Chen telah cuba mengkatalogkan cerita yang berkaitan dengan setiap gendang gangsa yang dikumpulkannya.

  Setiap kali dia menerima gendang gangsa, dia bertanya kepada pemiliknya apakah keunikan bentuknya, kepentingan reka bentuknya, legenda apakah yang diwakili oleh corak itu dan banyak lagi.

  Setiap gendang gangsa mempunyai reka bentuk dan corak uniknya yang berkaitan dengan legenda rakyat, mitos dan tradisi orang Zhuang. Seperti kata Chen, setiap gendang mempunyai ‘jiwa’.

  Setelah mendapat semula kedudukan sosialnya, gendang gangsa tiba-tiba menjadi harta benda panas. Ramai yang telah mendekati Chen dengan memberikan tawaran yang baik untuk gendangnya.

  Dia boleh meraih jutaan yuan dengan mudah setiap tahun dengan hanya menyewakan gendang itu untuk pameran tetapi dia tidak mengalah. Baginya, setiap gendang adalah ‘sumber yang tidak boleh diperbaharui’.

  Dia bimbang sekiranya dia menyewakan gendang itu, mungkin sukar untuk mendapatkannya kembali. Sepuluh tahun lalu, Chen meminjam kira-kira 5 juta yuan (AS$712,771) untuk membina sebuah muzium untuk mempopularkan khazanah budaya masyarakat Zhuang. Muzium ini kini mempamerkan lebih daripada 100 gendang gangsa di dewan yang berbeza mengikut penggunaannya yang berbeza.

  Tidak seperti muzium lain, pelawat ke muzium Chen dibenarkan menyentuh pameran, malah memukul beberapa gendang.

  Pada tahun 2006, pihak ber- kuasa pusat menyenaraikan adat gendang gangsa Zhuang di Hechi sebagai salah satu warisan budaya tidak ketara negara yang pertama.

  Donglan diiktiraf sebagai kampung halaman untuk seni gendang gangsa rakyat negara.

  Daerah itu kini memberi perhatian khusus untuk membangunkan pelancongan dan industri kebudayaan yang berkaitan dengan gendang gangsa. – ANN/The China Daily

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...