Chile lulus pengeluaran awal wang pencen

SANTIAGO, 9 JULAI – Parlimen Chile semalam meluluskan satu rang undang-undang membenarkan pengeluaran awal sehingga 10 peratus daripada dana pencen peribadi semasa pandemik COVID-19.

Pembaharuan itu, diluluskan oleh 95 undi berbanding 25, memberikan tamparan hebat kepada kerajaan Presiden Sebastian Pinera, yang membantah tindakan itu. Ia masih perlu diluluskan oleh Senat untuk dijadikan undang-undang.

Ia adalah kali pertama Kongres, di mana pembangkang memegang kuasa majoriti, telah menimbang perundangan mengenai isu itu.

“Kami kesal dengan keputusan undi ini. Ia adalah jalan pendek yang tidak mempedulikan pencen esok,” kata Menteri Kewangan Ignacio Briones.

Cadangan itu menggesa pengeluaran sekali sehingga 10 peratus daripada dana pencen individu, dihadkan pada jumlah minimum AS$1,250 dan AS$5,300 maksimum, dalam dua bahagian.

Ia juga mewujudkan dana pencen kolektif yang dibiayai oleh sumbangan daripada majikan dan kerajaan untuk membayar pampasan untuk potongan dalam penjimatan, yang akan diuruskan oleh entiti awam dan autonomi. – AFP