Friday, June 21, 2024
23.2 C
Brunei

  -

  China aktif pulihkan penerbangan antarabangsa

  BEIJING, 19 MEI – Pihak berkuasa penerbangan awam China komited untuk meningkatkan kekerapan penerbangan penumpang antarabangsa sebagai matlamat utama tahun ini, dengan tujuan untuk pulihkan perjalanan udara antarabangsa.

  Syarikat penerbangan China dan asing mengendalikan sejumlah 5,493 pasang penerbangan penumpang antarabangsa berjadual daripada 6 hingga 12 Mei, mewakili kira-kira 73 peratus daripada tahap wabak sebelum COVID-19, menurut Xu Qing, pegawai Pentadbiran Penerbangan Awam China (CAAC).

  Pada masa ini, penerbangan penumpang antarabangsa menghubungkan China dengan 70 negara, dengan penambahan lima destinasi baharu sejak wabak itu, iaitu, Kuwait, Serbia, Tanzania, Luxembourg dan Papua New Guinea.

  “CAAC secara aktif menyokong syarikat penerbangan China dan asing dalam meningkatkan kapasiti mereka di laluan antarabangsa dan menambah baik rangkaian laluan antarabangsa,” kata Xu.

  Beberapa syarikat penerbangan baru-baru ini melancarkan laluan antarabangsa baharu untuk memudahkan perjalanan antara China dan negara lain.

  Sebagai contoh, Air China merasmikan laluan Beijing-Madrid-Sao Paulo pada 27 April, manakala China Southern Airlines mula mengendalikan laluan Shenzhen-Mexico City pada 11 Mei. Selain itu, Hainan Airlines bersedia untuk melancarkan laluan Shenzhen-Budapest, dan China Southern Airlines juga akan membuka laluan Guangzhou-Budapest tidak lama lagi.

  CAAC akan terus menyelaraskan kelulusan dan meningkatkan sokongan untuk penerbangan antarabangsa, dengan segera menangani sebarang isu dan cabaran yang dihadapi syarikat penerbangan dalam memulihkan perkhidmatan antarabangsa, kata Xu.

  CAAC juga akan membimbing syarikat penerbangan dalam meningkatkan kecekapan penggunaan hak trafik udara, dengan itu memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada pertukaran antarabangsa dan perjalanan penumpang, tambah Xu. – Xinhua 

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...