Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  China berkata Kapal Tentera Laut AS ‘ceroboh’ Laut China Selatan

  BEIJING, 4 DIS – Tentera China berkata bahawa sebuah kapal tentera laut Amerika Syarikat (AS) telah ‘menceroboh secara haram’ pada hari ini ke dalam perairan berhampiran Second Thomas Shoal, tempat pertikaian wilayah panas antara China dan Filipina di Laut China Selatan.

  Pasukan tentera laut China dikerah untuk menjejaki USS Gabrielle Giffords semasa operasi itu, menurut kenyataan dari Teater Selatan Tentera Pembebasan Rakyat. Tentera Laut AS tidak bertindak balas segera kepada permintaan untuk komen.

  Kapal tentera laut dan pengawal pantai China dan Filipina telah berdepan antara satu sama lain berulang kali di sekitar Second Thomas Shoal dalam beberapa bulan kebelakangan ini ketika China cuba menghalang Filipina daripada membekalkan semula dan membaiki kapal perang yang berkarat yang ia sengaja kandas pada tahun 1999 untuk berkhidmat sebagai pos tentera.

  Kerana berasa kerdil dengan kekuatan tentera China, Filipina telah meminta bantuan Amerika, bersetuju dengan perluasan kehadiran tentera AS di negara itu awal tahun ini dan melancarkan rondaan laut dan udara bersama Amerika Syarikat lewat bulan lalu.

  China berkata AS sedang campur tangan di perairan yang jauh dari pantainya dan memperbaharui tuduhannya bahawa Amerikalah yang menimbulkan ketegangan serantau berikutan pelayaran USS Giffords, sebuah kapal tempur pesisir yang direka untuk beroperasi di kawasan pantai, berhampiran Second Thomas Shoal.

  “AS sengaja mengganggu situasi di Laut China Selatan, mencabuli kedaulatan dan keselamatan China secara serius, menjejaskan keamanan dan kestabilan serantau secara serius, dan melanggar undang-undang antarabangsa dan norma asas yang mengawal hubungan antarabangsa secara serius, menunjukkan sepenuhnya bahawa AS adalah ancaman terbesar kepada keamanan dan kestabilan di Laut China Selatan,” kata kenyataan dari Teater Selatan tentera China.

  China telah mempertaruhkan tuntutan terhadap hampir semua terumbu dan singkapan lain di Laut China Selatan, membina beberapa pulau dengan landasan yang boleh digunakan oleh tentera.

  Vietnam, Malaysia, Taiwan dan Brunei juga berkata mereka adalah pemilik sah wilayah di perairan yang sama dalam rangkaian tuntutan bertindih yang kompleks. – AP

  BRP Jose Rizal (FF150) milik Filipina (kanan) dan USS Gabriel Giffords (LCS 10) milik AS (kiri) semasa latihan taktikal antara Filipina dan Amerika Syarikat di Laut Filipina Barat pada 23 November 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...