China dijangka laksana cukai hartanah

BEIJING, 24 OKT – China dijangka meluaskan perintisan reformasi cukai hartanah, lapor media kerajaan, ketika kerajaan bergelut dengan spekulasi hartanah dalam ekonomi kedua terbesar di dunia.

Pasaran perumahan China dihapuskan selepas reformasi penting 1998 mencetuskan ledakan pembinaan disebabkan kepantasan urbanisasi dan pengumpulan kekayaan.

Namun ketika harga meningkat, kebimbangan mula tercetus mengenai perbezaan kekayaan dan akibat daripada ketidakstabilan sosial.

Ahli perundangan China, Jawatankuasa Tetap Kongres Rakyat Nasional kelmarin telah meluluskan rancangan terbaharu untuk mempromosi ‘nisbah penggunaan perumahan’, menurut agensi berita rasmi Xinhua.

Di bawah skim perintis lima tahun, tambah Xinhua, cukai hartanah akan dikenakan levi ke atas semua jenis hartanah, tidak termasuk beberapa rumah luar bandar.

Maklumat lanjut mengenai tarikh ia bermula dan kawasan sasaran dijangka akan diumumkan kemudian.

Pengumuman itu muncul ketika Presiden Xi Jinping menekan lebih banyak ‘kemakmuran bersama’ di China yang bertujuan untuk menyebarkan kekayaan lebih sama rata.

Pada tahun 2011, pihak berkuasa melakukan percubaan percukaian di Shanghai dan Chiongqing yang menyasarkan kediaman persendirian mewah. – AFP

Penduduk melintasi sebuah kompleks perumahan Evergrande di Kunming, wilayah Yunnan pada 23 Oktober. – AFP