China dilanda ribut salji awal musim

BEIJING, 7 NOV – Ribut salji permulaan musim melanda sebahagian besar utara China termasuk ibu kota Beijing, menyebabkan lebuh raya ditutup dan penerbangan serta perkhidmatan kereta api terpaksa dibatalkan atau ditunda.

Suhu menurun ke takat beku dan bawah takat beku ketika cuaca sejuk bergerak dari arah barat ke timur. Salji mula turun hari ini di Beijing, bandar berhampiran, Tianjian dan timur laut China selepas melanda di bahagian pedalaman Mongolia dan wilayah barat lain pada hari sebelumnya.

Pusat Meteorologi Kebangsaan mengeluarkan amaran jingga ribut salji, paras kedua tertinggi dalam sistem amaran empat peringkat di China. Lebih 30 sentimeter turunan salji diramalkan di beberapa kawasan.

Beijing paling teruk dilanda pada pagi hari ini. Beberapa bahagian lebuh raya ditutup, namun perkhidmatan ditangguhkan bagi lebih 160 laluan dan penerbangan dikurangkan di dua buah lapangan terbang utama bandar tersebut, menurut media tempatan. Kereta api berkelajuan tinggi ke Tianjian dan Shanghai dibatalkan atau ditunda. Langit kembali cerah di ibu kota China pada sebelah petang ketika ribut bergerak ke timur.

Salji menjadi petanda baik bagi tempat kejohanan luncur salji Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing, yang akan dilangsungkan pada Februari tahun hadapan. Beijing pada kebiasaannya mempunyai iklim kering dan kebanyakan salji bagi kejohanan adalah tiruan.

Bandar tersebut turut menyatakan salji dari kawasan kejiranan dengan kes COVID-19 tidak akan dilupuskan, menurut laporan media tempatan. Mereka tidak memaklumkan sebab, namun China melaksanakan langkah ketat dengan sifar toleransi untuk membendung penularan virus.

Di bahagian pedalaman Mongolia, penerbangan dibatalkan kelmarin di lapangan terbang Hohhot, menurut Agensi Berita Xinhua. Lebuh raya di beberapa kawasan turut ditutup sementara di wilayah Hebei dan di bahagian barat di wilayah Shanxi, menurut Xinhua. – AP

Penduduk Beijing bermain dengan salji ketika suhu menurun ke paras takat beku kelmarin. Ribut salji di bahagian utara China memaksa lebuh raya ditutup dan penerbangan serta perkhidmatan kereta api terpaksa dibatalkan atau ditunda. – AP