Thursday, April 25, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  China, Filipina bersetuju untuk berunding lebih lanjut

  BEIJING, 18 JAN – Pegawai China dan Filipina telah bersetuju mengenai keperluan untuk mengadakan dialog yang lebih rapat untuk menangani ‘kecemasan maritim’ di Laut China Selatan, termasuk di Thomas Shoal Kedua yang dipertikaikan hangat, kata Beijing.

  Manila dan Beijing mempunyai sejarah panjang pertikaian wilayah maritim di laluan air, tetapi hubungan merosot secara mendadak baru-baru ini berikutan beberapa siri insiden yang melibatkan kapal dari kedua-dua negara.

  Konfrontasi adalah antara yang paling sengit di sekitar Second Thomas Shoal, yang dipanggil Beijing sebagai Ren’ai Shoal, di mana Manila telah menempatkan sebuah kapal tentera laut yang didaratkan untuk menegaskan tuntutan wilayahnya.

  Berikutan ketegangan berminggu-minggu, kedua-dua pihak pada kelmarin mengadakan Mekanisme Perundingan Dua Hala ke-8 mereka di Laut China Selatan di Shanghai, kata mereka dalam sepasang kenyataan.

  Beijing berkata kedua-dua negara mengadakan ‘pertukaran pandangan yang jujur dan mendalam’ mengenai situasi di Laut China Selatan, yang didakwa hampir keseluruhannya walaupun tribunal antarabangsa memutuskan bahawa dakwaannya tidak mempunyai asas undang-undang.

  Kedua-dua pihak bersetuju “bahawa mengekalkan komunikasi dan dialog adalah penting untuk mengekalkan keamanan dan kestabilan maritim,” kata kementerian luar China dalam kenyataan.

  Dan mereka berkata mereka akan berusaha untuk memperbaiki ‘mekanisme komunikasi maritim’ mereka, tambah Beijing, dalam usaha untuk “mengendalikan kecemasan maritim dengan betul, terutamanya keadaan di Ren’ai Shoal.”

  Manila, sebaliknya, berkata kedua-dua negara “bersetuju bahawa dialog berterusan adalah penting untuk menjaga keamanan dan kestabilan di laut” dan “menjamin satu sama lain tentang komitmen bersama mereka untuk mengelak ketegangan meningkat.”

  “Kedua-dua pihak mengadakan perbincangan yang jujur dan produktif untuk meredakan situasi di Laut China Selatan dan kedua-dua pihak bersetuju untuk menangani insiden secara tenang, jika ada, melalui diplomasi,” kata kementerian luarnya dalam satu kenyataan.

  Bulan ini, China mengadakan latihan ketenteraan di Laut China Selatan ketika Amerika Syarikat dan Filipina menjalankan latihan bersama mereka sendiri di perairan yang sama.

  Latih tubi itu menyusuli kebuntuan tegang selama sebulan antara China dan Filipina di kawasan terumbu yang dipertikaikan di kawasan itu yang menyaksikan perlanggaran antara kapal dari kedua-dua negara dan kapal China meletupkan meriam air ke atas bot Filipina. – AFP

  Gambar menunjukkan pemandangan umum pulau Nanshan yang diduduki Filipina di Laut China Selatan yang dipertikaikan, pada 21 April 2023. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara hantar delegasi ke Iran

  PYONGYANG, 24 APRIL - Delegasi ekonomi Korea Utara peringkat tinggi sedang dalam perjalanan ke Iran, kata media negara Korea Utara pada hari ini, untuk...