Sunday, December 4, 2022
25.9 C
Brunei

-

China gesa projek kereta api Thailand dipercepatkan

BANGKOK, 24 Julai – Menteri Luar China berkata hari ini beliau berharap pembinaan kereta api Thai baru dapat dimulakan dengan segera sehingga Thailand akan mendapat akses yang lebih baik ke pasaran China.

Wang Yi bercakap semasa lawatan rasmi untuk mengukuhkan hubungan politik dan ekonomi, yang menjadi semakin hangat dalam beberapa tahun kebelakangan tatkala China telah berusaha untuk menyebarkan pengaruhnya dan kerajaan tentera Thailand telah melonggarkan hubungan dengan Amerika Syarikat, sekutu tradisionalnya.

Rancangan Thailand-China bersama untuk keretapi baru bernilai 179 bilion baht (AS$5.3 bilion) dari Bangkok ke timur laut telah berulang kali ditangguhkan kerana perbezaan mengenai pembiayaan dan isu-isu lain. Bagaimanapun, bulan lalu, Perdana Menteri Thailand Prayuth Chan-ocha mengeluarkan arahan khas untuk mempercepatkan pembinaan dengan membuat keputusan bahawa peraturan-peraturan tertentu boleh diabaikan, termasuk peraturan buruh, supaya jurutera Cina dapat melaksanakan projek itu.

Keretapi itu adalah sebahagian daripada projek ‘One Belt, One Road’ China yang membolehkan pembangunan merentas sempadan dan hubungan antara negara-negara Asia, Afrika, China dan Eropah.

Wang dan Menteri Luar Thailand Don Pramudwinai bercakap dalam satu taklimat bersama mengenai hubungan baik kedua negara dan projek jangka panjang utama. Wang bertemu lebih awal dengan Perdana Menteri Prayuth. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -