China: Hentikan penindasan politik

BEIJING, 22 OKT – Kerajaan China hari ini mengecam keputusan Amerika Syarikat (AS) untuk mewajibkan lebih media China mendaftar sebagai misi asing tetapi tidak memberikan petunjuk sama ada Beijing akan bertindak balas.

Langkah yang diumumkan oleh Setiausaha Negara AS Mike Pompeo semalam membabitkan enam akhbar dan saluran media lain, yang mewajibkan mereka mengenal pasti kakitangan mereka. Langkah yang sama dikenakan sebelumnya ke atas sembilan saluran media China yang lain.

Pentadbiran Trump telah memberi petunjuk bahawa ia mungkin menolak visa untuk sesetengah pekerja mereka, yang mendorong Beijing bertindak balas mengatakan ia mungkin menangguhkan visa untuk beberapa wartawan Amerika yang masih tinggal di China.

Jurucakap kementerian luar Zhao Liajian, menggelar tindakan terbaharu AS sebagai ‘penindasan politik.’

“China menentang dan mengecam tindakan AS yang tidak masuk akal,” kata Zhao pada taklimat media. “China menggesa Amerika Syarikat supaya mengubah dasar mereka, membetulkan kesilapan yang dilakukannya dan menghentikan penindasan politik dan sekatan tidak masuk akal ke atas media China.” – AP