China kekalkan status penstabil pemulihan ekonomi dunia

BEIJING, 16 SEPT – Penularan virus COVID-19 termasuk varian Delta di seluruh dunia ketika ini dilihat menggugat pemulihan ekonomi dunia.

Statistik ekonomi terkini yang diumumkan oleh kerajaan China baru-baru ini turut menarik perhatian masyarakat antarabangsa.

Menurut data itu, kadar peningkatan sebahagian indeks ekonomi utama China menurun didorong faktor ketidaktentuan, bencana banjir dalam negeri serta pandemik yang melanda di sebahagian kawasan di negara ini.

Namun, indeks makro masih berada pada julat munasabah, manakala secara amnya ekonomi terus mengekalkan trend pemulihan.

Merujuk kepada kenyataan sebilangan penganalisis, China akan terus menjadi penstabil pemulihan ekonomi dunia berdasarkan beberapa faktor.

Antaranya, faktor pelaburan dua hala yang aktif di China, sekali gus mendorong terhadap pemulihan ekonomi sejagat.

Statistik Kementerian Perda-gangan China menunjukkan, jumlah penggunaan pelaburan asing mengikut kontrak yang terlaksana mencatat RMB 672.19 bilion pada Januari hingga Julai lalu, bertambah 25.5 peratus berbanding tempoh sama tahun lalu.

Angka tersebut secara tidak langsung menunjukkan China tetap menjadi destinasi tumpuan pelabur antarabangsa.

Selain itu, pelaburan China ke negara lain juga membantu pemulihan ekonomi di negara terbabit, termasuk negara-negara terlibat dengan Inisiatif Jalur dan Laluan (BRI).

Jumlah pelaburan bukan kewangan China ke negara-negara terlibat BRI mencatat AS$11.29 bilion pada Januari hingga Julai lalu dan bertambah 9.9 peratus berbanding tempoh sama tahun lalu.

Ia sekali gus memberikan manfaat besar kepada negara-negara yang menghadapi kesulitan lebih mencabar dalam pemulihan ekonomi berbanding entiti ekonomi maju.

Indikator terakhir merujuk kepada pembekalan barang-barang yang tidak dapat memenuhi permintaan pasaran antarabangsa oleh kilang-kilang China pada sebelum ini akibat impak wabak.

Keadaan tersebut dilihat menstabilkan rantai bekalan sejagat dengan jumlah import eksport dan eksport dan import China pada tujuh bulan pertama tahun ini masing-masing bertambah 24.5 peratus, 24.5 peratus dan 24.4 peratus berbanding tempoh sama tahun lalu. – Bernama