China ketatkan kawalan yuan

BEIJING, 1 Jan – China akan meneruskan kawalan ketat ke atas pembelian mata wang asing individu dalam usaha untuk mengekang pengaliran keluar modal besar-besaran dari negara ketika mata wangnya, yuan merosot teruk berbanding dolar.

Individu yang berharap untuk menukar yuan ke dalam mata wang asing lain kini perlu memberikan maklumat lebih terperinci kepada bank mereka, termasuklah penerangan mengenai tujuan dana itu selain dokumen pengenalan diri, kata Pentadbiran Negara bagi Pertukaran Mata Wang (SAFE).

Setiap tahun, individu boleh menukar sehingga $50,000, satu jumlah maksimum yang tidak akan berubah, menurutnya di laman webnya.

Pengawalan ketat bertujuan mencegah cubaan untuk melangkaui kuota ini. Ia juga berhasrat untuk ‘membasmi transaksi haram, penggubahan wang dan rahsia bank-bank,’ kata agensi itu, berikrar untuk meningkatkan pemeriksaan rambang dan mengetatkan lagi sekatan.

China bertindak mengekang penukaran besar-besaran mata wang yuan ke mata wang asing dalam usahanya mencegah pengaliran keluar modal.
China bertindak mengekang penukaran besar-besaran mata wang yuan ke mata wang asing dalam usahanya mencegah pengaliran keluar modal.

Bank-bank mestilah mengesahkan kesahihan maklumat yang disediakan. Selain itu, daripada Julai, institusi perbankan perlu melaporkan kepada bank pusat sebarang pemindahan wang melebihi 200,000 yuan (AS$28,800) dalam usaha membasmi penggubahan wang haram, bank pusat mengumumkan Jumaat lalu.

Kawalan lebih ketat adalah sebahagian daripada pelbagai langkah diambil oleh kerajaan Komunis untuk mengekang pengaliran keluar modal besar-besaran.

Sejumlah 1 trilion dolar dipindahkan ke China dalam 2015 dan sebanyak $690 bilion lagi dalam 10 bulan pertama 2016, menurut anggaran perisikan Bloomberg.

Pertumbuhan perlahan di China, yuan yang lemah dan peningkatan kadar faedah AS baru-baru ini menggalakkan penyimpan untuk melaburkan wang mereka dalam mata wang lain. – AFP