Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  China kini pengeksport kenderaan terbesar dunia

  TOKYO, 31 JAN – Penguasaan global China dalam kereta elektrik membantunya mengatasi Jepun sebagai pengeksport kenderaan terbesar dunia tahun lepas, menurut data rasmi yang keluar hari ini.

  Gergasi Jepun seperti Toyota dan Nissan mengambil pendekatan yang lebih berhati-hati berbanding rakan mereka dari China seperti BYD mengenai kenderaan elektrik (EV), sebaliknya menggunakan model hibrid.

  Angka yang dikeluarkan hari ini oleh Persatuan Pengeluar Automobil Jepun menunjukkan penghantaran kereta, trak dan bas meningkat 16 peratus kepada 4.42 juta pada tahun lepas.

  Namun China mengeksport hampir 500,000 unit tambahan, 4.91 juta kenderaan secara keseluruhan, seperti yang dilaporkan oleh Persatuan Pengeluar Automobil China bulan ini.

  Biro kastam China meletakkan jumlah itu lebih tinggi pada 5.22 juta, peningkatan besar tahun ke tahun sebanyak 57 peratus, dengan satu dalam tiga kenderaan elektrik sepenuhnya.

  Negara itu telah menghantar lebih banyak kenderaan daripada Jepun pada setiap bulan, tetapi data hari ini mengesahkan ia juga nombor satu sepanjang tahun.

  Tidak seperti firma China, pembuat kereta Jepun termasuk Toyota – disahkan semula semalam sebagai syarikat terbesar di dunia berdasarkan jualan unit – juga menghasilkan sejumlah besar kenderaan di negara lain.

  Pada 2022, pengeluaran kenderaan di Jepun tidak termasuk motosikal berjumlah 7.84 juta unit, tetapi pengeluaran di luar negara berjumlah hampir 17 juta.

  Dibantu oleh sokongan kuat kerajaan, firma EV China telah mengatasi pesaing yang lebih terkenal seperti General Motors, Volkswagen dan Toyota. – AFP

  Gambar fail bertarikh 2 Januari 2023 menunjukkan kereta menunggu untuk dipunggah dalam kapal untuk dieksport di pelabuhan Yantai, wilayah timur Shandong, China. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...