Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  China labur AS$47 bilion, dana cip terbesar

  SHANGHAI, 27 MEI – China telah mencurahkan lebih daripada AS$47 bilion ke dalam dana pelaburan cip terbesar negara itu, pangkalan data perniagaan menunjukkan pada hari ini, ketika Beijing mencari kecukupan diri dalam sektor pembuatan semikonduktor penting.

  Semikonduktor adalah bahagian yang sangat diperlukan dalam ekonomi moden, digunakan dalam segala-galanya daripada peralatan dapur dan telefon mudah alih kepada kereta dan senjata.

  Industri cip semakin terperangkap dalam pertempuran apabila Amerika Syarikat (AS) dan China bersaing untuk keunggulan teknologi, dengan hubungan antara dua ekonomi terbesar dunia semakin merosot sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

  Dengan Washington berusaha untuk memotong syarikat China daripada rantaian bekalan yang memberikannya akses kepada teknologi AS yang canggih, Beijing telah membajak berbilion-bilion untuk membangunkan pembuat cip tempatan.

  Kementerian kewangan China serta sejumlah bank milik negara dan perniagaan lain telah melabur 344 bilion yuan (AS$47.48 bilion) ke dalam fasa ketiga National Integrated Circuit Industry Investment Fund, menurut maklumat yang diterbitkan oleh penyedia data perniagaan Tianyancha pada hari ini.

  Fasa ketiga dana, yang diperbadankan pada hari Jumaat, adalah lebih besar daripada gabungan dua lelaran sebelumnya.

  Fasa awal telah merancang untuk melabur 12.9 bilion yuan dalam pengeluar semikonduktor Yangtze Memory Technologies Co., lapor Bloomberg tahun lepas.

  Kementerian Kewangan China ialah pemegang saham terbesar fasa terbaharu dana itu, menurut Tianyancha, dengan syarikat milik kerajaan dari Shanghai, Beijing dan hab teknologi selatan Shenzhen turut melabur. – AFP

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...