China lancar inisiatif tangani isu keselamatan data

HONG KONG, 8 SEPT – China telah melancarkan satu inisiatif untuk menangani isu keselamatan data global, tindakan balas terhadap program ‘rangkaian bersih’ Amerika Syarikat (AS) yang bertujuan menggalak negara lain supaya jangan menggunakan teknologi China.

Menteri Luar Wang Yi mengumumkan inisiatif itu di Beijing hari ini pada satu seminar mengenai kawalan digital global.

Beliau berkata risiko keselamatan siber yang meningkat menggugat keselamatan negara, kepentingan awam dan hak peribadi.

Tindakan itu dilancarkan di tengah-tengah kemerosotan dalam hubungan AS-China yang mencakupi ketegangan perdagangan dan persaingan dalam telekomunikasi dan teknologi kecerdasan buatan, dengan AS menuduh syarikat teknologi China mengancam keselamatan negara Amerika.

“Bertekad bertindak berdasarkan satu pihak, sebuah negara tertentu asyik mengeluarkan tuduhan tidak berasas ke atas negara lain dalam nama ‘rangkaian bersih’ dan menggunakan keselamatan sebagai dalih untuk mengganggu negara lain yang mempunyai kelebihan daya saing,” kata Wang, menurut transkrip ucapannya yang dikeluarkan oleh kementerian. “Perbuatan membuli sedemikian mesti ditentang dan ditolak.”

Wang berkata adalah penting untuk membangunkan peraturan antarabangsa mengenai keselamatan data yang akan ‘mencerminkan semangat dan penghormatan kepentingan semua negara menerusi penyertaan meluas.”

Setiausaha Negara AS Mike Pompeo pada bulan lalu melancarkan program ‘Rangkaian Bersih’, berkata ia bertujuan melindungi privasi rakyat dan maklumat sensitif daripada ‘aktor berniat jahat, seperti Parti Komunis China.’ – AP

Menteri Luar China, Wang Yi menyampaikan ucapan semasa sidang media di Institut Hubungan Antarabangsa di Paris kelmarin. – AP