China larang perdagangan haiwan liar

BEIJING, 26 JAN – China hari ini memerintahkan larangan sementara terhadap perdagangan haiwan liar selepas negara itu bergelut untuk mengekang penularan virus yang dipercayai telah bermula dari pasaran yang menjual haiwan liar sebagai makanan.

Mengedar atau menjual semua spesies haiwan liar adalah dilarang “dari tarikh pengumuman sehingga keadaan epidemik berakhir,” kata arahan kerajaan.

Larangan itu dikeluarkan oleh Kementerian Pertanian, Pentadbiran Negeri untuk Pengawalseliaan Pasaran, dan Pentadbiran Tanah dan Perhutanan Nasional.

Virus maut menyebabkan 56 kematian yang disahkan dan hampir 2,000 jangkitan di China, dan merebak ke beberapa buah negara, dipercayai berasal dari pasaran di pusat bandar Wuhan, di mana pelbagai jenis hidupan liar dilaporkan dijual.

Ahli konservasi telah lama menuduh China menafikan perdagangan gelap terhadap haiwan eksotik untuk makanan atau sebagai bahan ubat tradisional, termasuk spesies yang sangat terancam seperti tenggiling atau harimau.

Pakar-pakar kesihatan juga berkata perdagangan seumpamanya menimbulkan risiko kesihatan terhadap masyarakat dan berkembang sebagai patogen yang dibawa haiwan berbahaya yang tidak normal dan terdedah kepada manusia.

Virus Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS) yang mengorbankan beratus-ratus orang di China dan Hong Kong pada 2002-2003 juga telah dikesan untuk haiwan liar, dengan para saintis mengatakan ia mungkin berasal dari kelawar dan kemudian menjangkiti manusia. – AFP