Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  China nafi cederakan tentera guna sonar

  BEIJING, 20 NOV – China mengatakan hari ini bahawa tenteranya sentiasa beroperasi mengikut undang-undang antarabangsa, selepas Australia mengatakan pancaran sonar oleh kapal perang China ‘mungkin’ mencederakan penyelam tentera laut.

  Canberra menuduh Beijing pada hujung minggu berkelakuan ‘tidak selamat dan tidak profesional’ di laut sekitar HMAS Toowoomba, sebuah kapal frigat jarak jauh yang telah menyokong usaha penguatkuasaan sekatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dalam zon ekonomi eksklusif Jepun.

  Menteri Pertahanan Australia, Richard Marles, mengatakan penyelam sedang membersihkan pukat ikan dari kipas kapal apabila kapal itu didatangi oleh kapal pemusnah China yang ‘mungkin’ mencederakan beberapa anggota tentera dengan sonar yang dipasang di badan kapal.

  Namun, jurucakap kementerian luar negeri Beijing, Mao Ning, hari ini berkata ‘tentera China sentiasa mematuhi disiplin dan sentiasa menjalankan operasi profesional mengikut undang-undang antarabangsa dan amalan antarabangsa”.

  “Adalah diharapkan pihak yang berkaitan akan berhenti menimbulkan masalah di depan pintu China dan bekerjasama dengan China untuk mengekalkan momentum bagi menambah baik dan membangunkan hubungan antara China dan Australia,” katanya pada sidang akhbar.

  Richard Marles bercakap semasa sidang akhbar di Washington. – AP

  China dan Australia telah berusaha untuk memperbaiki hubungan perdagangan mereka yang dulunya rapat setelah bertahun-tahun berselisih dan membalas dendam satu sama lain.

  Perdana Menteri Australia, Anthony Albanese, membuat lawatan mengejut ke Beijing awal bulan ini, menyambut kemajuan tersebut sebagai ‘tanpa ragu sangat positif’.

  Walau bagaimanapun, ketegangan tetap wujud dalam hal keselamatan, kerana Australia semakin rapat dengan Amerika Syarikat dalam usaha untuk meredakan pengaruh China yang semakin meluas di rantau Asia-Pasifik.

  Jawatankuasa Penasihat Perubatan Penyelaman, sebuah organisasi bebas berpusat di London, telah memberi amaran bahawa gelombang bunyi sonar boleh menyebabkan penyelam mengalami pening kepala, kerosakan pendengaran dan kerosakan organ.

  HMAS Toowoomba yang dipesan pada tahun 2005 adalah kapal frigat jarak jauh yang dilengkapi dengan kemampuan pengawasan canggih dan sistem senjata ‘kelas dunia’, menurut angkatan laut Australia. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...