China perintis agenda persekitaran global

BEIJING, 6 OKT – China muncul sebagai perintis utama agenda persekitaran global dan berperanan penting dalam usaha menangani perubahan iklim, mengelak pencemaran serta memelihara kepelbagaian biologi.

Demikian menurut Pengarah Jabatan Asia Pasifik Program Persekitaran Bangsa-Bangsa Bersatu (UNEP), Dechen Tsering baru-baru ini.

Beliau berkata pihaknya akan meneruskan kerjasama dengan China untuk memastikan kejayaan itu susulan perhimpunan ke-15 Persidangan Pihak Penandatangan (COP-15) Konvensyen Kepelbagaian Biologi (CBD) di Kunming.

Tsering turut merakamkan penghargaan terhadap konsep ekologi China yang menyenaraikan peradaban ekologi dalam dasar pembangunan negara dan perlembagaan.

“Tindakan tersebut sekali gus menjadi penanda aras dan contoh bagi penyusunan strategi global.

“China mencapai kemajuan yang signifikan dalam usaha membanteras kemiskinan, mengurangkan pencemaran, mencegah dan mengawal hakisan tanah, menanam pokok, menggubal perundangan persekitaran, serta memupuk kesedaran dan pendidikan persekitaran,” katanya.

Selain itu, beliau turut mengagumi usaha China memelihara kepelbagaian biologi yang boleh dilihat menerusi pelaksanaan pemeliharaan dan pemulihan ekologinya.

“Keadaan hidupan spesies terancam di China kini bertambah baik, serta terdapatnya peningkatan jumlah antelop Tibet, harimau Siberian, gajah Asia dan burung sekendi (Threskiornis melanocephala).”

Beliau berkata langkah China dalam melindungi hutan dan tanah paya serta menyekat perikanan di aliran sungai Yangtze telah menggalakkan pemulihan spesies terancam. – Bernama