China pinda undang-undang sekuriti baharu

BEIJING, 1 MAC – Undang-undang sekuriti baharu China yang memudahkan peraturan bagi senarai bursa saham dan memperkukuhkan sekatan terhadap perdagangan dalaman berkuatkuasa hari ini.

Perundangan yang disemak semula, yang telah diterima pakai pada akhir tahun lalu, adalah “satu kejayaan dalam pembaharuan pasaran modal negara”, kata agensi berita rasmi Xinhua.

Ia mengurangkan pita merah untuk tawaran awam, yang tidak lagi memerlukan kelulusan terlebih dahulu daripada Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China (CSRC).

Syarikat-syarikat juga tidak lagi diperlukan untuk menguntungkan sebelum penyenaraian tetapi mesti menyediakan maklumat kewangan yang tepat.

Pihak berkuasa China baru-baru ini memulakan inisiatif untuk menarik penyenaraian oleh firma teknologi besar.

Seorang lelaki duduk di depan papan bursa saham di China. – Agensi

Pada bulan Julai lalu, Bursa Saham Shanghai melancarkan papan jenis STAR NASDAQ bagi saham teknologi. Platform itu bertanggungjawab untuk mendaftarkan permintaan IPO.

Undang-undang sekuriti yang dipinda juga menawarkan perlindungan yang lebih baik untuk pelabur minoriti dan menghendaki syarikat-syarikat menubuhkan resolusi pertikaian mekanisme untuk menangani keluhan pemegang saham dan meningkatkan ketelusan.

Syarikat-syarikat yang didapati bersalah membuat kenyataan palsu atau mengelirukan atau menahan maklumat penting daripada pemegang saham dikenakan hukuman dari satu hingga 10 juta yuan (AS$143,000 hingga AS$1.4 juta).

Undang-undang juga termasuk hukuman ketat untuk penipuan sekuriti dan perdagangan dalaman.

Individu-individu yang didapati bersalah dalam perdagangan dalaman akan didenda dua hingga 10 kali ganda nilai keuntungan mereka yang tidak didapatkan. – AFP