China pupuk minat pelajar dalam pemprograman komputer

BEIJING – Vita, seorang pelajar sekolah rendah dari Shanghai, telah mengumpulkan sekitar 220,000 pelanggan di platform perkongsian video Cina yang popular.

Pelajar berusia sembilan tahun itu membuat video pendidikan mengenai pemprograman komputer dan menyiarkan puluhan video di platform, dengan siri videonya menerima lebih empat juta tontonan di China, rumah bagi komuniti dalam talian terbesar di dunia.

Vita salah satu generasi yang tidak asing dengan kecerdasan buatan (AI). Dalam era pertumbuhan teknologi yang semakin pesat, pemprograman dianggap sebagai kemahiran sepanjang hayat seperti Bahasa Inggeris.

Belajar pemprograman di usia 5 tahun

Vita mula belajar pemprograman pada usia lima tahun ketika belum lagi pandai menggunakan penyepit (chopstick).

Pada usia enam tahun, sebelum lulus dari tadika, dia telah mereka aplikasi countdown dengan bantuan ayahnya. Dia kini boleh membuat kod permainan mudah dengan sendirinya.

Gambar bertarikh 21 September 2019 menunjukkan kanak-kanak didedahkan dengan pengaturcaraan pintar robot pendidikan semasa Konvensyen Pengilangan Sedunia 2019 di Hefei, Wilayah Anhui, timur China. – Xinhua
Pelajar melaraskan robot semasa pertandingan yang diadakan di Daerah Longhui, Bandar Shaoyang di Wilayah Hunan, China. – Xinhua
Seorang guru memberi tunjuk ajar tentang model robot kepada pelajarnya di sekolah rendah di Daerah Xingye, Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang, selatan China. – Xinhua

Vita belajar pengekodan di sekolah dan sering dibantu ayahnya di rumah dalam menuntut ilmu pemprograman.

Beberapa sekolah rendah di bandar-bandar utama dan wilayah pesisir, seperti Beijing dan Jiangsu, menawarkan kursus teknologi maklumat.

Pendidikan Guantong menyediakan kemudahan pembelajaran AI ke lebih 1,000 sekolah di sekitar wilayah Jiangsu. Bagaimanapun, ramai ibu bapa melihat waktu dan tahap kurikulumnya terhad, kata pengurus syarikat itu, Liu Chang.

Oleh itu, ibu bapa memilih untuk membeli kursus pemprograman dalam talian untuk anak-anak, atau menghantarnya ke kelas selepas sekolah dan institusi pendidikan awal, tambah Liu.

Selain itu, pelbagai aplikasi pemprograman untuk kanak-kanak juga tersedia di kedai aplikasi telefon pintar. Pembelajaran dalam talian membimbing kanak-kanak mengeser dan melepaskan modul grafik pada tablet untuk mereka kesan animasi.

Modul grafik dapat membantu kanak-kanak menyelami jenis operasi komputer secara intuitif, kata Du Zide, setiausaha agung Persekutuan Komputer China.

Umur kanak-kanak belajar pemprograman komputer di China antara tiga hingga 19 tahun. Menurut laporan Analysys, penyedia perkhidmatan analisis data internet, skala transaksi pasaran pengaturcaraan kanak-kanak mencapai 24.8 bilion yuan (AS$3.83 bilion) pada 2018 dan 25.7 bilion yuan pada 2019.

Implikasi AI kalangan kanak-kanak

Sebanyak 91.7 peratus pelajar sekolah rendah dan menengah Cina menunjukkan kesediaan untuk belajar AI, menurut laporan pendidikan kepopularan AI terbitan Persatuan Pengajar Sains Kanak-kanak China pada tahun 2018.

Pada 2017, Dewan Negara China mengeluarkan pelan pengembangan untuk generasi baharu AI, secara beransur-ansur mempromosi pendidikan pemprograman, menawarkan kursus berkaitan AI di sekolah menengah dan rendah, dan mendorong peluasan dan perisian pengajaran yang berkaitan pemprograman dan permainan.

Sistem pemprograman dan pengkomputeran banyak menyumbang kepada dunia moden. Periuk nasi, pembesar suara, dan bahkan lampu isyarat semuanya menjadi pintar dengan bantuan AI di China hari ini. Perkembangan teknologi AI telah mengubah persepsi generasi baharu mengenai dunia pintar.

Vita suatu ketika berminat ingin tahu mengenai sistem tempat letak kereta, kata ayahnya Zhou Ziheng.

“Setiap kali saya membayar caj letak kereta menggunakan program mini di telefon saya, Vita akan tertarik ingin tahu bagaimana sistem pengenalan plat nombor mengenali plat dan penghalang tempat letak kereta diangkat.”

Sebenarnya, proses itu disedari oleh rangkaian neural algoritma, jelas Zhou, sambil menambahkan dia percaya du-nia yang lebih pintar akan mempengaruhi proses pembelajaran anaknya. “Kajian pemprograman dapat membantu anak-anak mengetahui logik operasi peranti dan lebih memahami bagaimana masyarakat bekerja dengan cara yang baharu.”

China bukan satu-satunya negara yang mempunyai generasi AI yang semakin meningkat. Di Britain, pemprograman komputer adalah kursus wajib bagi kanak-kanak berumur lima tahun ke atas. Perancis telah memasukkan program itu sebagai kursus elektif dalam pendidikan rendah.

“Kami jangka pemprograman untuk meningkatkan kemampuan anak-anak dalam pemikiran abstrak, penyusunan maklumat, komunikasi dan ruang pemikiran, daripada memupuknya menjadi pemprograman profesional,” kata Zhou Cenyao, ibu kepada dua anak di Beijing.

Diteruskan dengan berhati-hati

Ada yang percaya kepopularan pemprograman di China sangat berakar umbi dalam tekanan ibu bapa yang akur. “Ia tidak boleh bermula daripada kegelisahan ibu bapa terhadap perkembangan anak-anak mereka,” kata Zhao Yu, seorang guru teknologi maklumat di sebuah sekolah rendah di Beijing.

Beberapa sekolah menengah dan rendah telah memasukkan kemampuan pemprograman dalam standard penilaian kanak-kanak.

“Ketika masa pendidikan wajib dan pra-sekolah, AI atau pemprograman itu harus diperkenalkan untuk memupuk minat anak-anak,” kata Zhao. Di sekolah menengah, guru harus membimbing pelajar untuk memperhatikan isu etika yang dibawa oleh pengembangan AI.

AI adalah subjek yang rumit dan mengandungi pengetahuan pelbagai disiplin termasuk matematik, fizik, pengkomputeran, linguistik, sains tingkah laku, sains kognitif dan sains maklumat.

Tomorrow Advancing Life, sebuah syarikat pendidikan dan teknologi di China, mencadangkan ibu bapa memperkenalkan kursus berkaitan AI kepada anak-anak setelah berusia tujuh tahun.

Sekiranya kanak-kanak tidak mempunyai pengetahuan cukup, keyakinan dan minat untuk mempelajari teknologi maklumat akan hilang, kata Zhao.

“Ada cara lain untuk meningkatkan pemikiran logik anak-anak sebelum kelas tiga di sekolah rendah. Permainan papan, tangram dan susun suai gambar boleh menjadi pilihan yang baik.”

Bagi pelajar sekolah rendah dan menengah serta kanak-kanak prasekolah, matematik, membaca, menulis dan estetika masih penting, kata Du Zide, sambil menambah bahawa kebolehan dalam bidang ini adalah asas untuk mengenali dunia dan ekspresi. – Xinhua