Tuesday, April 23, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  China rancang 100 misi angkasa lepas tahun ini

  BEIJING, 27 FEB – China merancang untuk melaksanakan kira-kira 100 misi pelancaran angkasa lepas tahun ini, menjadikannya masa yang sangat sibuk untuk industri angkasa negara.

  Jadual pelancaran penetapan rekod itu diumumkan kelmarin oleh China Aerospace Science and Technology Corp, sebuah konglomerat milik kerajaan dan kontraktor angkasa lepas terkemuka negara, pada sidang akhbar di Beijing.

  Syarikat itu akan bertanggungjawab untuk hampir 70 daripada misi yang dirancang, mengerahkan lebih 290 kapal angkasa ke orbit, kata Ma Tao, timbalan ketua jabatan perancangan program angkasa lepasnya.

  Penerbangan angkasa lepas yang terkenal untuk tahun ini akan termasuk dua perjalanan kru dan dua misi kargo ke stesen angkasa Tiangong, ekspedisi robot Chang’e 6 ke bahagian jauh bulan, dan penerbangan sulung roket pengangkut Long March 6C dan Long March 12.

  Pakar berkata pelancaran paling penting tahun ini ialah ekspedisi Chang’e 6, yang ditugaskan untuk membawa balik sampel pertama dari bahagian jauh bulan yang kurang dikenali.

  “Jika semuanya berjalan mengikut rancangan, kapal angkasa akan mendarat di Lembangan Aitken Kutub Selatan, dan mengumpul sampel habuk dan batu dari sana,” kata Ma.

  Amerika Syarikat, bekas Kesatuan Soviet dan China telah membawa sampel bulan kembali ke Bumi, tetapi tidak satu pun daripada negara itu pernah memperoleh sampel dari sisi jauh bulan, yang kebanyakannya tidak pernah kelihatan dari Bumi.

  Ma berkata kontraktor angkasa lepas akan melancarkan beberapa kapal angkasa terkini tahun ini, daripada satelit khusus untuk memantau kemasinan lautan kepada satelit astronomi yang dibuat bersama oleh saintis China dan Perancis. – ANN/The China Daily

  Roket Long March 2F yang membawa kapal angkasa Shenzhou XVII berlepas dari Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan pada bulan Oktober. – ANN/The China Daily
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...