Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  China rancang kawal AI

  WASHINGTON, 6 JUN – Pegawai tinggi China memberitahu Elon Musk mengenai rancangan untuk melancarkan peraturan baharu mengenai kecerdasan buatan (AI) dalam lawatannya ke China baru-baru ini, kata jutawan teknologi itu, kelmarin dalam komen pertamanya pada lawatan dua hari itu.

  Pemilik Twitter dan CEO Tesla, salah seorang lelaki terkaya di dunia mengadakan pertemuan dengan pegawai kanan di Beijing dan pekerja di Shanghai minggu lepas.

  “Sesuatu yang patut diberi perhatian ialah dalam perjalanan saya baru-baru ini ke China, dengan kepimpinan kanan di sana, kami telah menjalankan perbincangan yang sangat produktif mengenai risiko AI, dan keperluan untuk beberapa pengawasan atau peraturan tertentu,” kata Musk.

  “Dan pemahaman saya daripada perbualan tersebut bahawa China akan memulakan peraturan AI di China.”

  Musk, yang memiliki kepentingan yang luas di China telah lama menimbulkan kemarahan di Washington, bercakap mengenai pertukaran itu dalam perbincangan Twitter yang disiarkan secara langsung dengan calon presiden Demokrat dan ahli teori konspirasi vaksin, Robert Kennedy Jr, anak saudara John F. Kennedy.

  Musk tidak menghantar sebarang tweet semasa berada di China dan Tesla belum mengeluarkan kenyataan mengenai pertemuan tersebut.

  Tetapi saluran rasmi China berkata beliau memuji negara itu, termasuk kehidupan daya hidup dan janji dan menyatakan keyakinan penuh terhadap pasaran China.

  Sekumpulan syarikat China telah bergegas untuk membangunkan perkhidmatan AI yang boleh meniru pertuturan manusia sejak OpenAI yang berpangkalan di San Francisco melancarkan ChatGPT pada bulan November. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...