Tuesday, October 4, 2022
23.5 C
Brunei

China rapatkan jurang Maldives

-

MALE – Semuanya bermula beberapa tahun lalu dengan Jambatan Persahabatan China-Maldives.

Dibina dengan sokongan dari China, pembukaan jambatan itu bermakna buat pertama kalinya, orang ramai boleh berjalan kaki dari ibu kota Male ke pulau jiran Hulhumale.

Hari ini, lima jambatan indah yang dibina oleh China State Construction Engineering Corporation (CSCEC) telah mengubah komunikasi di pulau tropika itu. Terbinanya Jambatan Persahabatan menjadikan impian rakyat Maldives untuk jambatan merentasi laut menjadi kenyataan, lima jambatan di Hulhumale digambarkan dalam media tempatan sebagai ‘membuka lembaran baharu untuk bandar itu’.

“Jambatan Persahabatan China-Maldives telah menamatkan sejarah mengembara dengan bot dari Male ke Hulhumale, manakala lima jambatan yang baharu dibuka telah menyelesaikan masalah perjalanan saya antara Hulhumale fasa I dan fasa II,” kata Uzair Abdulla Uwais, seorang pereka fesyen.

“Saya berasa sangat gembira melihat projek kecil tetapi cantik ini telah membawa begitu banyak kegembiraan kepada penduduk tempatan. Saya menjangkakan jambatan itu akan memacu perkembangan pesat perniagaan, budaya, pelancongan dan ekonomi di kawasan sekitar,” kata Zhang Tao, pengurus besar cawangan CSCEC di Maldives.

Pemandangan dari udara menunjukkan jambatan yang dibina oleh China State Construction Engineering Corporation (CSCEC) di Hulhumale, Maldives. – Xinhua
Terbinanya lima jambatan di Hulhumale digambarkan dalam media tempatan sebagai ‘membuka lembaran baharu untuk bandar itu’. – Xinhua

Hulhumale, timur laut Male, ialah pulau buatan manusia yang dibina dengan mengepam pasir dari dasar laut dan sebahagiannya dibina sebagai tindak balas kepada kenaikan paras laut. Penempatan pertama di pulau itu telah dirasmikan pada tahun 2004.

Lima jambatan itu berada di laluan air antara Hulhumale Fasa I dan II. Empat jambatan kecil dibina seperti pelangi di atas ombak yang menghubungkan bahagian paling sibuk di bandar, manakala jambatan kelima mempunyai fungsi yang lebih untuk bersiar-siar, menyertai bahagian pelancongan Fasa II dengan kawasan lain.

Hulhumale ialah bandar baharu muncul paling penting di negara ini, dengan 7,000 unit rumah dibina dalam Fasa II.

Saeed Ahmed, yang telah bekerja di Fasa I selama bertahun-tahun, cukup bertuah untuk menjadi penduduk projek perumahan itu tahun lepas dan keadaan perumahannya bertambah baik.

“Lalu lintas antara Hulhumale Fasa I dan Fasa II dahulu sukar, saya terpaksa berlari ke tempat kerja setiap hari, dan untuk membeli-belah, peniaga tidak begitu bersedia untuk menawarkan perkhidmatan penghantaran ke rumah.”

“Sukar untuk pergi dari Fasa I ke Fasa II dan kembali, perjalanan yang saya lakukan sekurang-kurangnya sekali sehari,” kata Ahmed, sebelum jambatan dibuka, dia perlu menyeberang setiap hari di atas papan kayu, yang licin pada hari hujan.

Untuk menambah baik perjalanan tempatan secepat mungkin, CSCEC mengatasi kesan buruk suhu tinggi, kelembapan tinggi dan wabak COVID untuk memastikan projek itu siap mengikut jadual.

Kelima-lima jambatan itu dibuka satu demi satu sejak akhir tahun lalu, sekali gus memudahkan perjalanan penduduk setempat.

Bagi Uwais, jambatan itu sudah menjadi destinasi popular walaupun untuk gambar perkahwinan.

Dikenali secara tempatan sebagai ‘jambatan impian kepada kebahagiaan’, ia menyediakan sesuatu yang baharu untuk pengunjung dan pelancong yang menerokai pulau itu.

“Dengan lima jambatan ini, Fasa II menjadi lebih popular,” katanya. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Utara lancar peluru berpandu balistik keempat

SEOUL, 2 OKT – Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik kelmarin, menjadikan keseluruhan empat pelancaran minggu ini oleh negara bersenjata nuklear itu. Ujian itu...
- Advertisment -