China sasar neutral karbon menjelang 2060

AMERIKA SYARIKAT, 23 SEPT – Presiden China, Xi Jinping mengalihkan agenda iklim dari Amerika Syarikat (AS), berikrar negaranya yang mencatatkan pencemaran terbesar di dunia itu untuk menjadi neutral karbon pada 2060, sasaran yang disambut oleh aktivis alam sekitar sebagai langkah besar ke hadapan.

Matlamat, yang termasuk jaminan untuk mencapai puncak pelepasan pada 2030, adalah yang paling kukuh telah diumumkan oleh China, yang memperhitungkan satu per empat pelepasan gas rumah hijau di dunia dan dipersalahkan kerana peningkatan suhu yang mendadak.

Bercakap semasa Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Xi memperbaharui sokongannya terhadap perjanjian iklim Paris dan menyeru untuk memberikan tumpuan terhadap kehijauan ketika dunia sedang pulih dari krisis COVID-19.

Di bawah pemerintahan Donald Trump AS – pengeluar pencemaran kedua terbesar di dunia – telah menarik diri daripada perjanjian, menuduh China menangguhkan momentum dalam mengatasi pelepasan gas global.

Tetapi dalam ucapannya, Xi menunjukkan China sebagai pemimpin iklim, berkata perjanjian Paris ‘menggariskan langkah minimum untuk diambil demi melindungi Bumi, tanah yang kita kongsi dan semua negara mesti mengambil langkah penting dalam menghormati perjanjian’.

Presiden China, Xi Jinping ketika membuat ucapan dalam Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu secara maya. China berjanji akan menjadi neutral karbon pada 2060.- AP

“Kami menyasarkan untuk mencapai kemuncak pelepasan CO2 sebelum 2030 dan mencapai neutral karbon menjelang 2060,” menurutnya dalam ucapan secara maya.

Xi menyeru semua negara untuk ‘merebut peluang bersejarah ini dengan pusingan baharu saintifik dan revolusi teknologi serta transformasi industri’.

China ketika ini mempunyai kapasiti tenaga arang batu sebanyak 135 gigawatt sama ada dibenarkan sedang dalam pembinaan, menurut Pemantau Tenaga Global, kumpulan alam sekitar yang berpangkalan di San Francisco.

Kesatuan Eropah telah mendesak China untuk lebih bercita-cita dalam mempercepatkan tarikh kemuncak pengeluaran kepada 2025, menegaskan jarak lima tahun sangat penting ketika planet berdepan dengan perubahan cuaca.

Perjanjian cuaca Paris mengikat negara-negara untuk mengehadkan peningkatan suhu global kepada ‘di bawah’ dua darjah celsius dari tahap pra industri melalui pengurangan pelepasan gas rumah hijau. – AFP