China sasar vaksinasi 40 peratus penduduk

TAIPEI, 3 MAC – Pakar kesihatan di China berkata negaranya memperlahankan pengagihan vaksin koronavirusnya disebabkan oleh virus tersebut kini berjaya dikawal, tetapi merancang untuk menginokulasi 40 peratus penduduknya menjelang Jun.

Zhong Nanshan, pemimpin kumpulan pakar berkait dengan Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan, berkata negara tersebut telah menghantar 52 juta dos vaksin COVID-19 sejak 28 Februari. Dia bercakap pada Isnin melalui forum maya di antara pakar perubatan Amerika Syarikat (AS) dan China dihoskan oleh Brookings Institution dan Universiti Tsinghua. Sasaran yang pertama itu dibuat China kepada awam sejak mereka memulakan kempen imunisasi secara besar-besaran bagi golongan penting pada pertengahan Disember.

Negara China telah memperlahankan kempen vaksinasi terhadap rakyatnya kepada negara lain, menguruskan 3.56 dos per 100 orang setakat ini, menurut Zhong, dalam populasi seramai 1.4 bilion orang. Israel merupakan negara terpantas untuk divaksinasi, yang memberikan 94 dos per 100 orang penduduknya. Sementara AS telah memberikan vaksin kepada kira-kira 22 peratus penduduknya.

“Kepantasan vaksinasi ketika ini diperlahankan disebabkan penularan dikawal dengan baik di China, tetapi saya rasa kapasiti sudah mencukupi,” kata Zhang Wenhong, pakar penyakit berjangkit berpangkalan di Shanghai yang juga bercakap sebagai panel.

Empat buat pengeluar vaksin China yang diluluskan berkata mereka akan menghasilkan sehingga 2.6 bilion dos pada penghujung tahun ini. – AFP

Pekerja kesihatan memberikan suntikan vaksin kepada pekerja lapangan terbang di Beijing. China merancang untuk menginokulasi 40 peratus penduduknya menjelang Jun. – AP