China sedia lancar kapal ke bulan bawa balik batu

BEIJING, 23 NOV – China bersiap sedia untuk melancarkan kapal angkasa tanpa kendalian manusia esok (Selasa) untuk membawa balik batu-batan di bulan dalam percubaan pertama daripada mana-mana negara untuk mendapatkan sampel dari bulan se-telah empat dekad.

Beijing telah membelanjakan berbilion dolar ke atas program angkasa yang diusahakan tentera dalam harapan untuk menubuhkan stesen angkasa menjelang 2022 dan berhasrat untuk menghantar manusia ke bulan.

Instrumen Chang’e-5, dinamakan sempena dewa bulan mitos China, dihasratkan untuk menggali batu-batan bulan dan tanahnya untuk membantu para saintis mengkaji asal usul bulan, pembentukannya dan aktiviti gunung berapi pada permukaannya.

Misi tersebut akan berlepas dari Pusat Angkasa Lepas Wenchang di wilayah Hainan selatan pulau, menurut agensi berita rasmi Xinhua.

Pentadbiran Angkasa Lepas Kebangsaan China (CNSA) berkata dalam akaun media sosial WeChat yang pelancaran itu dijangka berlepas antara jam 4 dan 5 pagi waktu tempatan.

Misi asal dirancang pada 2017 telah ditangguhkan akibat kegagalan enjin pada roket pelancar Long March 5, China.

Jika berjaya, China akan menjadi satu-satunya negara ketiga mendapatkan sampel dari bulan, menyusuli Amerika Syarikat dan Kesatuan Soviet pada 1960 dan 1970an.

Instrumen China itu akan mengumpulkan dua kilogram material permukaan di kawasan yang belum dijelajah dikenali sebagai Oceanus Procellarum atau ‘Ocean of Storms’ yang mengandungi dataran lava, menurut jurnal sains Nature.

Jika berjaya dilancarkan, instrumen itu dijangka akan mendarat di bulan pada lewat November dan mengutip material semasa sehari bulan – bersamaan dengan sekitar 14 hari Bumi. Sampel itu akan dibawa pulang ke Bumi dalam sebuah kapsul yang diprogramkan untuk mendarat di Inner Mongolia pada awal Disember, menurut agensi angkasa lepas AS, NASA. – AFP