China tingkat pengeluaran bekalan perubatan, eksport

BEIJING, 8 APRIL – China meningkatkan pengeksportan bekalan perubatan untuk membantu global mencegah penyakit pandemik koronavirus baharu (COVID-19) dengan menambah kapasiti pengeluaran biasanya bagi memenuhi permintaan domestik, kata para pegawai hari ini.

Setakat Ahad, kapasiti pengeluaran harian sut pelindung perubatan telah meningkat 1.5 juta, dengan penutup muka dan hidup N95 lebih 3.4 juta, Cao Xuejun, seorang pegawai di Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat (MIIT) memberitahu sidang media.

Penghasilan sut pelindung dan penutup hidung dan mulut kekal lebih 842,000 dan 1.8 juta pada pertengahan Mac, menurut data sebelumnya.

Perusahaan-perusahaan besar turut dikesan oleh kementerian boleh menghasilkan 290,000 gogal pelindung dan penutup wajah serta lebih 410,000 termometer inframerah dalam sehari, kata Cao.

Syarikat-syarikat China telah menyediakan 18,000 ventilator kepada negara lain, di samping lebih 4,000 ventilator invasif, tambah Cao.

Kapasiti pengeluaran mingguan ventilator invasif China, salah satu peralatan perubatan yang amat diperlukan di tengah-tengah epidemik tersebut, kekal sekitar 2,200 unit disebabkan kekurangan bekalan alat utama, kurang daripada satu perlima kapasiti global, kata Chen Kelong, seorang lagi pegawai MIIT. – Xinhua