Wednesday, October 4, 2023
32.7 C
Brunei

  -

  China tolak tuduhan fentanyl AS sebagai berita palsu

  BEIJING, 8 JUN – China hari ini menolak tuduhan bahawa negara tersebut gagal menghentikan pengeluaran fentanyl, dengan menyebutnya sebagai berita palsu selepas duta Amerika Syarikat (AS) berkata tidak ada kemajuan yang dicapai.

  Beijing mengharamkan eksport dadah ke AS pada 2019, satu langkah yang kemudian dipuji oleh Washington, tetapi pakar mengatakan China kekal sebagai sumber pelopor bahan kimia yang dihantar kepada pengedar di Mexico dan Amerika Tengah.

  Duta AS ke China memberitahu kepada khalayak maya kelmarin bahawa Washington telah mendesak keras bahawa kerajaan China menggunakan kuasa yang besar untuk menutup keupayaan firma pasaran gelap China ini untuk menjual fentanyl. “Terus terang, kami tidak melihat kemajuan dalam isu itu,” kata Nicholas Burns.

  Jurucakap kementerian luar China, Wang Wenbin membalas, hari ini, berkata ia “berita palsu semata-mata untuk mengatakan bahawa pelopor fentanyl China sedang diseludup ke AS melalui Mexico”.

  China pada masa lalu telah menafikan tanggungjawab untuk krisis fentanyl Amerika, berkata AS harus melihat masalah masyarakatnya sendiri dan peranan syarikat farmaseutikal. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...