Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Cipta aplikasi pesanan makanan untuk pesakit hospital

  JERTEH – Pensyarah dan pelajar Politeknik Besut berjaya membangunkan sebuah aplikasi pesanan makanan diet secara dalam talian untuk pesakit di Hospital Besut di sini, bagi menggantikan kaedah manual yang diguna pakai di hospital berkenaan selama ini.

  Pengarah Hospital Besut, Dr Wan Muhammad Faizuddin bin Wan Mohd Fauzi berkata aplikasi itu membolehkan jururawat melakukan pesanan makanan diet pesakit ke Unit Dietetik dan Sajian hospital, berbanding sebelum ini yang memerlukan mereka menulis dan mengisi sendiri borang pesanan makanan setiap pesakit.

  “Selama ini, pesanan dibuat secara mengisi borang dan dihantar ke Unit Dietetik dan Sajian sebanyak dua kali sehari iaitu pada 7 pagi dan 2 petang, sedangkan pesakit sering bertukar-tukar kerana dalam tempoh itu ada pesakit yang baru daftar masuk wad dan ada yang telah dibenarkan keluar wad.

  “Ketidakseragaman data yang kita kumpul ini menyebabkan ada makanan yang dipesan dibazirkan, jadi dengan adanya aplikasi ini, ia dapat memantau data secara masa sebenar antara wad, klinik pakar dan dewan bedah dalam proses memesan makanan,” katanya kepada pemberita pada Majlis Penyerahan Projek Inovasi Smart Nutrition System kepada Unit Dietetik dan Sajian Hospital Besut Versi 1.0 di Hospital Besut di sini pada 22 Januari lalu.

  Turut hadir ialah Ketua Pengarah Politeknik dan Kolej Komuniti, Kementerian Pendidikan Tinggi, Dr Mohd Zahari Ismail dan Pengarah Politeknik Besut, Che Mukthar Bakar.

  Dr Mohd Zahari (dua, kiri) menyaksikan simbolik majlis penyerahan Inovasi Aplikasi Sistem Smart Nutrition daripada Che Mukthar (kanan) kepada Dr Wan Muhammad Faizuddin di Hospital Besut pada 22 Januari lalu. – Bernama
  Gambar Bernama

  Dr Wan Muhammad Faizuddin berkata aplikasi berkenaan juga dapat mengurangkan penggunaan kertas dan menjimatkan masa para petugas.

  Aplikasi yang telah digunakan di Hospital Besut bermula 12 Januari lepas itu, katanya menerima maklum balas positif daripada petugas hospital yang menyifatkan ia memudahkan tugas mereka.

  Sementara itu, Dr Mohd Zahari berkata inovasi berkenaan dibangunkan oleh pensyarah dan tiga pelajar tahun akhir Diploma Teknologi Maklumat (Teknologi Digital), Politeknik Besut.

  “Pada Disember tahun 2022, inovasi hasil penyelidikan dan pembangunan yang memakan masa enam bulan ini memenangi Anugerah Emas pada Program Pameran dan Inovasi Projek Pelajar anjuran Jabatan Teknologi Maklumat Politeknik Besut, yang menampilkan para juri daripada pemain industri dan pensyarah daripada Universiti Teknologi Mara (UiTM).

  “Aplikasi ini julung kali dihasilkan oleh politeknik di Malaysia untuk kegunaan hospital dan ia menggambarkan kolaborasi erat antara Jabatan Politeknik dan Kolej Komuniti bersama Hospital Besut dalam mencari penyelesaian inovatif untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan kesihatan,” katanya. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...