Tuesday, November 29, 2022
22.6 C
Brunei

-

Cipta koleksi cerpen untuk kanak-kanak buta

GAZA – Taimaa Salama, seorang artis yang berpangkalan di Gaza, memanfaatkan seni relief untuk menghasilkan koleksi cerpen berwarna-warni untuk kanak-kanak buta.

Artis berusia 24 tahun itu mencetus idea menghasilkan lukisan untuk orang kurang upaya penglihatan tiga tahun lalu ketika dia belajar di kolej seni halus.

“Saya berhasrat untuk mencipta dunia visual untuk kanak-kanak buta bagi membolehkan mereka mengenal pasti dan membayangkan butiran unsur-unsur karya seni saya,” kata Salama kepada Xinhua sambil tersenyum.

Apabila dia mempersembahkan lukisan bantuan pertamanya kepada orang cacat penglihatan, dia mengikuti dengan teliti reaksi mereka semasa mereka menyentuh lukisannya.

“Kebanyakan mereka berpuas hati dan memberitahu bahawa saya membawa mereka keluar dari kegelapan ke dunia kecantikan,” katanya sambil berkata maklum balas baik itu memberinya tenaga positif yang luar biasa dan telah mendorongnya untuk meningkatkan kemahiran seni ‘untuk menjadi mata dunia seni mereka’.

Seniman berusia 24 tahun itu menggabungkan tulisan Braille dengan seni relief gambar untuk ceritanya bagi merangkumi watak, persekitaran dan elemen lain. – Xinhua
Taimaa Salama membuat koleksi cerpen untuk kanak-kanak buta di sebuah bengkel di Bandar Gaza. – Xinhua

Namun, cita-citanya tidak terhenti di situ kerana dia memutuskan untuk menyasarkan kanak-kanak buta yang masih bergantung sepenuhnya kepada orang lain untuk mengajar mereka tentang dunia.

“Saya memutuskan untuk mengambil berat perkara itu dan menggunakan pengalaman seni saya bagi menghasilkan cerita istimewa untuk mereka. Ia akan membolehkan mereka menyedari lebih lagi tentang persekitaran,” katanya.

Untuk memudahkan misinya, artis itu terpaksa menggabungkan tulisan Braille dengan seni relief gambar untuk ceritanya bagi merangkumi watak, persekitaran dan elemen lain.

Tanah liat, gipsum, kain, butang, pahat, kikir, dan warna adalah antara bahan yang digunakan oleh Salama untuk membentuk dan menghasilkan ceritanya sendiri. Setakat ini, dia menghasilkan dua cerpen setebal 12 muka surat untuk setiap satu.

Cerita pertama diilhamkan daripada cerita rakyat Palestin bertajuk The Tree and the Woodcutter, manakala yang kedua diilhamkan daripada kisah Miracle yang ditulis oleh penulis Palestin, Jihan Abu Lashin.

“Saya memilih kedua-dua cerita ini secara khusus untuk mula menerapkan nilai kemanusiaan dalam hati kanak-kanak cacat penglihatan dan untuk mengajar mereka bahawa ketidakupayaan bukanlah akhir dunia, tetapi dalam banyak kes, ia boleh menjadi asas kejayaan,” katanya.

Selepas menghabiskan cerita, dia menunjukkannya kepada sekumpulan kanak-kanak buta di sekolah swasta di Semenanjung Gaza.

“Saya tidak akan melupakan kegembiraan mereka apabila mereka membaca cerita dan menyentuh wira mereka,” katanya.

“Disebabkan cerita saya, kanak-kanak buta sedar tentang awan, laut, pokok, manusia, dan perkara lain yang tersimpan dalam minda mereka,” kata Salma sambil menambah dia berharap dapat menghasilkan lebih banyak naskhah cerita pada masa hadapan untuk membantu lebih ramai kanak-kanak. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -